14.3 C
Amposta

Prou tortura i mort

Els correbous son una pràctica violenta, caduca, atroç de tortura i mort dels animals, i que en contra del discurs taurí, no aporta res al patrimoni cultural, ni com identitat col·lectiva, ni activitat cultural, artística ni històrica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Després que perdessin la vida tres persones al País Valencià pels bous al carrer, la polèmica torna i s’encén tant a les Terres de l’Ebre com al país, Catalunya, i la causa és l’accident que va estar a punt de succeir en el bou capllaçat de la Ràpita, que a través de les xarxes qualsevol persona de Catalunya coneix.

Vull recordar que el Parlament de Catalunya va fer una llei, l’any 2008, de protecció als animals, valenta, de dignitat i respecte que va fer desaparèixer del nostre país els lamentables espectacles taurins, la festa espanyola que sota aquest eslògan amaga la tortura i mort d’animals indefensos. La mecànica que fan servir durant la festa: es fa sortir l’animal pel carreró cap a la plaça on l’espera el torero vestit de cucurutxo i llums que vol transmetre la seva ombria i valentia als ciutadans que han anat a la festa, espera l’animal per començar a torturar-lo, però el que no sap la concurrència és que abans de sortir preparen l’animal amb una punxada amb llacets que s’instal·la al mig de la columna i fa que l’animal perdi la força, li renten els ulls amb una pomada que no el deixa veure bé i li tapen les orelles amb cotons perquè no hi senti. Una salvatjada per salvar als mascles d’Espanya, que venen el seu valor al públic quan haurien de vendre la por i la covardia que tenen, un engany majúscul per torturar, i finalment assassinar, l’animal sense cap igualtat de condicions.

Aquesta gran victòria legislativa va fer fora les corrides de toros de Catalunya, però va deixar fora els correbous aprovant la llei de l’1 d’octubre al·legant que el bou embolat o les corrides de vaquetes a la plaça o pels carrers dels pobles, assegurant que son un esdeveniment propi de les arrels més profundes de Catalunya, tota una aberració. Segons algunes organitzacions animalistes del territori la llei dona via lliure per organitzar capejades i corrides de toros novells tantes com vulguin, només les han de programar els dies autoritzats pels correbous. A Catalunya se celebren uns 450 correbous amb una despesa pública de més d’un milió i mig d’euros, moltes persones ferides i animals morts, sembla que la llei la va tirar endavant el poder executiu i no el legislatiu, una decisió política, que fa allargar aquesta barbàrie. Pràctica violenta, caduca i atroç que va perdent adeptes any rere any i no aporta res al patrimoni cultural, històric o artístic.

Al nostre territori es fan a les festes patronals i locals d’alguns pobles que ajuden a donar una imatge de país salvatge, torturador d’animals, a més de gaudir del vistiplau de la majoria que el governa, no s’hi oposen per no perdre el vot electoral de les organitzacions taurines cada vegada més minoritàries al territori, un gran error de càlcul. Son els polítics que critiquen de forma contundent els toros a Espanya, el toro de la Vega o els que llencen una cabra des del campanar, els mateixos que ens venen un nou país i recolzen obertament aquesta pràctica de manera tàctica i econòmica, segur que creuen que per ser catalans son diferents quan no és així, el mateix contingut de violència, ferits o morts que reforcen una imatge de país immoral. Com molt bé diu la Pilar Rahola, la tortura amb barretina continua sent tortura. El 7 d’abril del 2022 es va presentar per organitzacions animalistes una proposició de llei al Parlament de Catalunya que esperen que s’aprovi pels grups de Junts, ERC, CUP i Comuns per fer fora per sempre els correbous. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -