14.3 C
Amposta

Exposició “Col·leccionar passions: Àngel Fibla i els testimonis materials de tres generacions del Montsià”, al Museu de les Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’exposició “Col·leccionar passions: Àngel Fibla i els testimonis materials de tres generacions del Montsià” es va inaugurar el passat 17 de desembre i es pot veure fins el pròxim 20 de febrer a la sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta. Està organitzada pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, per la Direcció de Cultura popular i Associacionisme Cultural i l’Ajuntament d’Amposta.

Àngel Fibla i Bel va néixer a Santa Bàrbara el 1952. Provinent d’una família dedicada al sector primari, concretament a la pesca i a l’agricultura, el seu pare era de Sant Carles de la Ràpita i la seva mare de Santa Bàrbara.

La seva dedicació al col·leccionisme arranca des de la seva infància i ve marcada pel seu entorn familiar i la vinculació de les formes de vida tradicionals del món mariner i deltaic i a l’hora de l’interior del Montsià. També l’ofici de paleta que va exercir durant uns anys li va permetre recuperar molts objectes que la gent tirava quan reformaven les seves cases.

Dins de les aficions que ha tingut al llarg de la vida, a més del col·leccionisme, podem assenyalar de manera singular l’interès i la passió pels cavalls i les motos. Àngel, a més, és manyós i li agrada restaurar els objectes a ell mateix, arreglar-los i tornar a donar-los vida. Aquesta habilitat manual també li ha permès formar-se en el maquetisme naval i reunir una bona col·lecció d’embarcacions a escala.

El fons d’objectes de la col·lecció supera els 3.000 elements i esdevé una col·lecció de col·leccions, amb tot tipus de materials vinculats a: el món de l’olivera i l’oli, el món del vi, els treballs a l’arrossar, l’ofici de paleta i mestre d’obres, la pesca, la caça, la memòria dels temporers, conjunts de rajoles de sifons i botelles de refresc, ceràmica popular, armes de foc, etc. La col·lecció de motocicletes és un recull dels vint anys de la història de la marca Derbi Rabasa, que per a Àngel permet mostrar el canvi de les persones de la seva generació, que generalment treballaven en oficis similars al seu (agricultura, ramaderia, construcció, etc.), de conduir una bicicleta a conduir una moto. Aquelles màquines no deixaven de ser un ciclomotor, però tenien marxes i, per tant, no calia pedalar i facilitaven més la mobilitat; en definitiva, van ser en els anys 60 i 70 del segle passat el somni d’una societat emergent.

Amb tots aquests fons etnològics va crear la Casa Museu del Pagès el 1999-2000. En part gràcies també a l’estímul i la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, amb el qual té un conveni des del 2000.

A partir de la il·lusió que té Àngel de col·laborar amb la seva població natal, Santa Bàrbara, i tot allò que s’engloba dins la cultura popular del territori, ha anat desenvolupant una tasca important de divulgació, que li ha permès participar en diferents activitats de caire etnològic i cultural, com és el cas del Museu de la Vida a la Plana, la Festa del Mercat a la Plaça a Amposta i col·laboracions amb exposicions realitzades per l’Ajuntament de Peñíscola o l’Ajuntament i el Museu de Benicarló.

En aquesta ocasió la seva col·laboració amb el Museu de les Terres de l’Ebre permet mostrar una petita part dels fons que conserva a la Casa Museu, estructurats a l’entorn d’un eix conductor que és la història familiar, com a exemple de l’evolució contemporània de moltes famílies del Montsià. La presentació dels objectes exposats obeeix a tres eixos:

  • Els avis: el conreu de la terra i la pesca
  • Els pares: la construcció, l’ofici de modista i les migracions temporals
  • Els joves: l’afició a les motos i el col·leccionisme

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -