14.3 C
Amposta

Els ajuts Leader impulsen més de 400 projectes i més de 200 nous llocs de treball a l’Ebre des del 2014

El programa de desenvolupament rural compta amb 14,5 MEUR per continuar subvencionant iniciatives fins al 2027

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els ajuts Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya han permès subvencionar 423 projectes des de 2014 a 2022, a les Terres de l’Ebre. A través dels tres Grups d’Acció Local (GAL) s’han repartit 13,9 MEUR en iniciatives privades, sobretot del sector primari i el turisme, que han generat més de 200 llocs de treball nous i n’han consolidat diversos centenars d’existents. La inversió total incentivada amb els ajuts Leader ha estat de 45 MEUR, amb percentatges d’execució “anormalment elevats”. El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta (CIS), Consorci per al desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO) i el GAL Mar de l’Ebre tenen assignats fins a 13,5 MEUR més per al període 2023-2027.

Els tres Grups d’Acció Local de les Terres de l’Ebre, apliquen la metodologia i ajuts Leader en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, un àmbit del qual no hi ha “ni un municipi ebrenc exclòs”. Com ha destacat el delegat del Govern de les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, els Leader són un instrument idoni per “potenciar aliances”, fer “una bona dels recursos públics” i lluitar contra el despoblament amb “l’aportació d’activitat econòmica, per petita o gran que sigui, que retingui talent i població”.

Aquests ajuts per crear, ampliar o millorar les empreses ha permès generar més de 200 llocs de treball a les quatre comarques des de 2014. Per al nou període 2023-2027, la dotació és tan elevada com la quantitat d’ajuts que s’han repartit els últims anys. El CIS de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre té assignats 5 milions d’euros, el BEMO del Baix Ebre i el Montsià té assignats 4,5 milions d’euros i el GAL Mar de l’Ebre 4 milions d’euros més, 13,5 en total. La inversió final acaba sent tres vegades més gran que la quantitat subvencionada

El delegat del Govern també ha remarcat que els Leader es reparteixen de forma “inusualment ràpida”, amb una governança i un assessorament “pròxim i identificable”, i amb “una capil·laritat brutal” per atendre qualsevol projecte, de qualsevol poble. “El Leader és un instrument de gestió de recursos públics, de col·laboració públic i privada, amb unes ràtios d’èxit que fa que sigui fàcil anar a l’alça. Hem de ser capaços d’aprofitar-los encara més”, ha reivindicat Salvadó.

De fet, des dels GAL i el Govern s’ha proposat que aquest model de gestió d’ajuts per al desenvolupament econòmic serveixi d’exemple també en el repartiment i gestió dels Fons de Transició Nuclear.

La participació dels diferents grups és de 64 membres en el cas del CIS, 66 en el cas del BEMO i 23 en el cas de la Mar de l’Ebre, on s’hi representen els ajuntaments i moltes empreses del sector privat.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -