14.3 C
Amposta

El dret a decidir sobre el Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Ningú no coneix millor ni estima més el Delta de l’Ebre que la gent de les Terres de l’Ebre. La llunyania dels grans centres de poder durant segles ha forjat el caràcter d’uns ciutadans que s’han hagut d’espavilar sols, i sovint a contracorrent, per defensar la seva terra i progressar col·lectivament. Aquesta singularitat ha creat un vincle especial entre els 60.000 habitants d’aquestes terres i el Delta de l’Ebre. Un vincle que es materialitza en un compromís indiscutible i inamovible amb el Delta, que fa que no estiguin disposats a resignar-se i a quedar-se amb els braços plegats contemplant com va desapareixent.

Que cal actuar urgentment i que es destinin els recursos necessaris per revertir la regressió del Delta és una evidència. El temps juga en contra del Delta, cada dia sense actuar es regala terra al mar. Fins ara eren l’Estat i la Generalitat els que divagaven sobre què calia fer al Delta, i quan decidien alguna cosa, ho feien amb una exasperant lentitud i falta de concreció. A més, l’Estat havia iniciat els expedients d’atermenament com si ja donés per definitivament perdut part del Delta en comptes de posar-se les piles i passar a l’acció per salvar-ne la morfologia. 

Era de justícia, però també una necessitat, que la veu del Delta no tan sols fos escoltada i atesa sinó que aquesta participés directament en la presa de decisions que l’afecten. Així m’hi vaig comprometre personalment en campanya electoral i en això ens vam posar a treballar des de Junts per Catalunya des del primer dia de la legislatura, treballant colze a colze amb les entitats i col·lectius del territori. 

Per això, en la interpel·lació que vaig fer al Congrés dels Diputats, en el cara a cara amb la vicepresidenta del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el primer que vaig reclamar-li, va ser la incorporació de la Taula de Consens del Delta de l’Ebre a la Comissió bilateral entre l’Estat i la Generalitat. I des de Junts per Catalunya vam aconseguir que quedés recollit en la moció que es va aprovar la setmana passada per una amplíssima majoria de la cambra. A partir d’ara, la gent del Delta, seran representats en la taula de treball al costat de l’Estat i de la Generalitat. El nou ens s’haurà de reunir, com a mínim, semestralment, i la primera sessió s’ha de fer durant la primera meitat d’aquest 2024. 

Així mateix, la moció de Junts per Catalunya aprovada pel Congrés, també recull que el Pla de Protecció del Delta que fa el ministeri estudiï i tingui en consideració allò establert en el Pla Delta de la Taula de Consens i l’Estratègia Delta de la Generalitat; que s’estudiarà la suspensió de tots els expedients de delimitació del Delta fins que no s’aprovi el Pla de Protecció del Delta, i que es mantinguin com a prioritàries les inversions que siguin necessàries per a la protecció i gestió del Delta de l’Ebre. 

Els habitants del Delta no volen ser els primers refugiats climàtics d’Europa. I ben segur que amb el seu tarannà de lluita i perseverança no ho permetran. I han de saber que per preservar el Delta compten, i podran comptar sempre, amb els set diputats de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, decisius en aquesta legislatura per a la governabilitat de l’Estat. Per això posant-nos ja tots 7 al servei dels interessos d’aquestes terres hem aconseguit aquest important acord, impossible fins ara.

Ara és hora de passar a l’acció per salvar el Delta de l’Ebre i fer-ho d’acord amb el que pensa i vol la seva gent. Aquestes terres ja en tenen prou de paraules encisadores i de promeses fetes des de la distància. El que necessiten són fets.  

Josep Maria Cruset Domènech
Portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -