Quins manaments o principis s’ha de seguir per a buscar una bona correlació entre alimentació sana i medi ambient?
Doncs sí, tenint en compte que la indústria alimentària és responsable d’1/3 part del consum energètic mundial i d’1/4 part dels gasos d’efecte hivernacle.
1.- Apostar per la dieta mediterrània. A més de ser beneficiosa per a l’organisme, és un dels patrons dietètics que més contribueix a minimitzar la nostra petjada mediambiental.
2.- Consumir aliments de temporada. Les fruites i verdures pròpies de cada estació solen gaudir de millors qualitats organolèptiques i nutricionals, a més de ser més econòmiques i sostenibles.
3.- Prioritzar els vegetals. A més de saludables, la fruita, la verdura, els cereals, la patata, els llegums, l’oli d’oliva i la fruita seca tenen un mínim impacte sobre la terra.
4.-Moderar el consum de productes d’origen animal. Les dades indiquen que es consumeixen més dels necessaris, sobretot carns i derivats carnis.
5.- Apostar per la qualitat. Reduir el consum de processats, optar per carn de produccions extensives, amb una menor petjada mediambiental, i peix de reserves sostenibles.
6.- Intentar adquirir els aliments en els mercats de proximitat, botigues de barri o on compten amb una secció de productes locals.
7.- Donar suport a l’agricultura sostenible per obtenir els millors resultats a llarg termini per als boscos, l’estabilitat climàtica i els drets humans a través de pràctiques responsables.
8.- Generar alternatives enfront del malbaratament. Planificar els menús i les compres ajudarà a disminuir els malbarataments. A més, cal buscar solucions per aprofitar els excedents d’aliments frescos.
9.- Buscar alternatives a l’ús de plàstics i envasos. Reciclar correctament i reutilitzar amb seguretat si és possible ajuda a contrarestar el seu impacte negatiu.
10.- Promoure l’educació nutricional. Reflexionar sobre què es pot millorar en la planificació i la dieta per a contribuir que la petjada mediambiental es redueixi.