14.3 C
Amposta

Una proposta arriscada

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El sector olivarer deixa molt clar que a pesar que Espanya és el principal productor d’oli d’oliva del món els preus d’origen són els més baixos de la Unió Europea i estan per sota els costos de producció, segons el Consell Oleícola Internacional es va establir el preu a 2,75 euros per quilogram però el 2018 va començar la baixada de preus amb una caiguda del 26% del preu fixat inicialment, mentre els costos se situen per sota els dos euros el kg, els de producció són de 2,75 euros el kg.

Segons les organitzacions agràries aquesta anomalia en els preus no obeeixen a raons de mercat, ja que la demanda està per sobre de l’oferta per tant son maniobres especulatives que busquen enfonsar els preus d’origen per tenir més quota de mercat i més guanys. S’ha d’afegir que la manca de mitjans humans i materials fan que no es facin els controls que garanteixin la qualitat i la puresa de l’oli i s’acabin totes les pràctiques fraudulentes de les barreges i no poden oferir una informació rigorosa i completa d’aquestes.

S’està demanant des del sector un canvi en el mercat que permeti uns preus justos per totes les explotacions grans o petites, canvi estructural del sistema d’emmagatzematge privat, una autoregulació del mercat i que la PAC asseguri el manteniment del sector. A Catalunya el preu de l’oli verge es va pagar el juny del 2018 a 3,5 euros però l’octubre del mateix any ho feia a 2,75 euros al kg mentre que un any després els preus estaven entre 2,10 i 2,30 euros. També a Catalunya la causa principal d’aquesta tendència a la baixa és l’especulació amb una coincidència general dins el sector sobre aquesta.

La lluita contra els preus baixos és el motiu pel qual el sector olivarer Català vol independitzar-se del sector Espanyol. És per aquesta qüestió que el sindicat agrari Unió de Pagesos ha demanat a la Conselleria d’agricultura d’Espanya un grup de treball interdepartamental per tractar amb sectors com l’alimentari, la competència o al comerç l’elaboració d’un full de ruta pel sector Català que permeti fer front la crisi dels preus que posa en risc la viabilitat del sector olivarer. El sindicat agrari fa aquesta proposta per desvincular el sector de l’oli Català de l’organització Aceite de Oliva Español perquè entenen que la promoció que fan de l’oli d’oliva va en contra dels interessos del sector a Catalunya i està molt polititzat. Una proposta arriscada, veurem la llargada que té, però per salvar el sector val la pena treballar-la i veure on ens porta. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -