14.3 C
Amposta

Serveis de cangur públic: alliberem temps per a les que cuidem

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La igualtat, a més a més d’un dret humà fonamental i una necessitat essencial en una societat democràtica moderna, és imprescindible per a la transformació feminista del país. Totes sabem que encara existeixen desigualtats estructurals per qüestió de gènere. Per exemple, les dones ocupem menys càrrecs directius i ens costa molt més poder arribar-hi. Alguns factors que influeixen en aquesta discriminació és el procés d’una possible maternitat, així com la major càrrega de tasques de la llar i de les cures que encara assumim sobretot les dones. Això, conjuntament amb altres elements vinculats a uns rols de gènere basats en la discriminació de les dones, provoquen que la sobrecàrrega de feina tingui gènere femení, i les dones patim més pobresa de temps. És a dir, disposem de menys temps per a nosaltres mateixes, per cuidar-nos i per gaudir de l’oci.

Des del Departament d’Igualtat i Feminismes impulsem polítiques públiques sobre els usos del temps i la provisió de cures amb una mirada feminista i incorporant un enfocament transversal. Una estratègia de cura nacional que redueixi les desigualtats ha de ser integral. Cal que fomenti la coresponsabilitat  de l’administració per assolir l’equitat de gènere tant en els treballs remunerats com en els no remunerats, però a la vegada cal que dignifiqui les feines vinculades al tenir cura i a les tasques domèstiques. Es tracta d’aspectes vitals per assolir la igualtat efectiva entre dones i homes, vinculats a l’objectiu de desenvolupament sostenible 5 de les Nacions Unides, que proposa assolir la igualtat de gènere el 2030.

Aquestes noves polítiques públiques han de permetre iniciar un camí per impulsar la conciliació  de la vida personal, familiar i laboral i avançar cap a un sistema català de servei de cura. Fomentant serveis, projectes i ocupació es reconeix la importància social de la cura a infants i adolescents i es garanteix l’atenció a la infància, sobretot a famílies en risc d’exclusió social, a través de mesures i serveis de proximitat oferts des dels ajuntaments i consells comarcals en un treball conjunt amb els serveis territorials d’Igualtat i Feminismes.

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha transferit als Ajuntaments de més de 20.000 habitants (Amposta i Tortosa), i als quatre Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre, gairebé mig milió d’euros per oferir serveis de cangur públic infantil destinats a xiquetes, xiquets i adolescents de fins a 14 anys. Aquests serveis permeten alliberar temps a les famílies amb dificultats de conciliar, sobretot a les famílies monomarentals que, amb un biaix clar de gènere, encara solen ser les que tenen majors dificultats per equilibrar els usos del temps. Entre els serveis oferts s’inclouen ludoteques, espais d’acollida, colònies, casals o serveis de cura puntual en equipaments públics o al propi domicili.

Aquesta iniciativa pionera permetrà crear ocupació de qualitat en el sector de les cures, format generalment per dones. Així, es crearan borses de professionals i s’acreditarà l’experiència professional de persones que ja es dediquen a les cures infantils. És un treball que s’ha de dignificar i que ha de permetre a les professionals sortir de la informalitat i la precarietat a la qual han estat sotmeses. Només així avançarem cap a la igualtat efectiva, amb passos ferms i segurs que dignifiquen a les persones i que permeten afavorir la conciliació de les famílies.

Volem transformar, transformar en femení, i aquest és un exemple de la necessitat de comptar amb un Departament d’Igualtat i Feminismes que impulsi polítiques públiques feministes com aquesta. Quan parlem de posar les persones al centre, parlem d’aquestes polítiques públiques que han de servir per viure millor i amb major qualitat de vida, i que han de fer de Catalunya un país on valgui la pena viure. Hem d’aprofitar aquest moment històric per transformar el país i construir noves pautes de relació entre homes i dones, basades en el respecte i l’equitat, contribuint a millorar la societat i a fer-la més democràtica, justa i solidària.

Mar Lleixà Fortuño, Coordinadora Territorial d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -