14.3 C
Amposta

L’aigua a la borsa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dilluns passat ha sortit a borsa cotitzant en el mercat de matèries primeres de Wall Street a causa de la seva escassetat, L’aigua, igual que l’aire un recurs no renovable imprescindible per les persones, que la necessiten per poder viure i la seva escassetat amenaça contundentment el futur d’aquestes i el planeta. Aquesta estratègia fa que les ciutats, municipis, fons d’inversió, agricultors i particulars podran especular o protegir-se si cal davant els canvis de preu de l’aigua i els permetrà no haver de fer estimacions del cost futur que tindrà a més de saber les expectatives dels principals subjectes o actors d’aquest mercat de valors. La cotització actual és de 400 Euros cada m3,1000 l d’aigua cotitza a 0,33 euros.

L’explotació excessiva per part de l’home d’aquest recurs des de sectors com l’industrial, primari, consum o el canvi climàtic ha portat a una escassetat d’aquest recurs, fet que ha dut a Nacions Unides assegurar que més de 2.000 milions de persones no i tenen accés ara mateix hi ha pronosticat que en un futur pròxim dos terços de la població hauran de desplaçar-se, onades migratòries de persones sense precedents per trobar aquest recurs i poder seguir amb la seva vida. Els tècnics d’aquesta institució creuen que el finançament que ara s’ha engegat en sortir a borsa ens portarà a una crisi agroalimentària més gran que la del 2008 com a referència del que vindrà.

Aquest fet, la sortida a borsa, posa aquest recurs al mateix nivell que el petroli o els metalls preciosos un fet que s’ha de rebutjar, perquè aquest recurs universal és un dret de l’humanitat que volen convertir en una mercaderia mes, que posen a la venda persones i empreses que han fet seu aquest dret universal. Cal fer un matís important d’aquesta sortida a borsa, no es tracta de l’aigua física sinó dels seus drets, obtenen una quantitat d’aigua per un futur a un preu tancat que deixarà en molt poques mans aquest recurs pel seu propi benefici.

L’any 95 el que era vicepresident del Banc mundial va afirmar que el futur de les guerres al món giraran en torn l’aigua i la seva disponibilitat, encara no estem en aquest escenari, ara és l’hora dels posicionaments tàctics com la sortida a borsa dels que la volen dominar, i el pas de domini i mercantilització és un indicatiu de guerres i destrucció en el futur. Aquesta mercantilització de les excedències dels drets de les concessions d’aigua ens du de ple als mercats especulatius, els mateixos que han treballat en l’alimentació i que tanta fam han dut a tots els països així com el trencament de les seves economies. No s’hauria d’especular amb qüestions bàsiques de supervivència que afecten els drets de persones i la seva vida. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -