14.3 C
Amposta

Esperant la nostra Aspàsia de Milet

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’època daurada de l’antiga ciutat-estat grega d’Atenes coincideix amb l’arribada al poder de Pèricles (495 aC-429 aC), amb la seva direcció al davant del govern de la ciutat Grega tot va canviar. Atenes era de les ciutats amb més esplendor de tot el món conegut: creixement econòmic, social i cultural. Pèricles va transformar la manera de ser, de dirigir, de governar convertint a Atenes en la capital econòmica i cultural de la mediterrània sota un règim polític fins llavors quasi desconegut: La democràcia.

Curiosament, durant el període de govern de Pèricles a Atenes arribà una jove bella, guapa i intel·ligent prové de la ciutat d’Àsia Menor: Milet. Ciutat famosa per ser on va néixer un dels fundadors de la filosofia i amant de les Matemàtiques Tales de Milet. Aquesta jove que impressionava per la seva bellesa i la seva intel·ligència per allí per on passava va marxar a viure a la Capital del món hel·lenístic. Un lloc on les dones estrangeres podien expressar les seves idees, els seus pensaments i desenvolupar una carrera intel·lectual essent ciutadanes lliures, compartint taula, reunions i xerrades amb els hòmens. Això sí, havien de viure com a heteres.

Aquesta dona tan meravellosa i sàvia era Aspàsia de Milet. Ben aviat, Aspàsia va aconseguir un bon grapat de seguidors que volien aprendre de les seves ensenyances. Aquesta pensadora de Milet era una gran oradora i logògraf i davant de la seva escola de filosofia acudien una gran quantitat de joves de classes benestants ansioses de saviesa i cultura. Entre els seus alumnes hi trobem a Sòcrates, Eurípides i fins i tot Plató. No era estrany, davant la fama adquirida per Aspàcia, no tardés a acudir a les seves classes el màxim mandatari atenenc, Pèricles.

Ben aviat, Pèricles es quedà fascinat per la bellesa, oratòria i saviesa de la pensadora de la ciutat grega. Aquesta fascinació derivar en un fort enamorament per part dels dos. Un enamorament que comportà primer que l’estratega atenenca se separés de la seva dona i per altre manifest públicament el seu amor a l’hetera Aspàsia. Amor molt poc comprés per l’alta societat atenenc que presumia de ser tradicional i conservadora respecte al món de la parella i es resignava a veure com aquella parella de mandataris es besaven en públic sense cap rubor ni vergonya.

El fet és que durant el mandat de Pèricles i Aspàsia Atenes, brillà per damunt de la resta de les ciutats estats. Molts estudiosos de l’època arriben a la conclusió que aquest fet fou gràcies a la influència que tenia Aspàsia sobre les decisions de Pèricles.

Cal recordar que era una època en què les dones ateneses no tenien dret a gaudir d’una vida pública i un cop casades només podien fer vida a l’interior del gineceu. Per sort dins d’aquella època meravellosa del naixement de la cultura i de la democràcia hi hagué moltes dones que es rebel·laren contra aquella marginació, reivindicant el seu lloc en la societat, no només hi era Aspàsia sinó altres com: Medea d’EuripidesLisístratra o perquè no també Safos.

Per sort, aproximadament vint-i-cinc segles després que aquelles dones alçaren la veu demanant un lloc dominant dins la societat civil i pública, el sexe femení, està arribant als llocs públics de poder amb uns resultats extraordinaris. Recordem, per exemple, líders femenins actuals amb d’èxit en la seva gestió pública: la presidenta alemanya, Angela Merkel, la primera ministra Jacind Ardren de Nova Zelanda o la darrera a incorporar-se com és la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris.

Tanmateix, el diumenge vinent a Catalunya se celebren eleccions al Parlament de Catalunya, i tot que les enquestes estan marcant un triple empat entre Esquerra, Junts per Catalunya i PSC. Destaquem la cap de llista de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que en poc temps ha estat capaç de capgirar les enquestes i a una setmana vista ha provocat amb la seva elegància i oratòria aquest triple empat.

De fet, a una setmana vista no sé qui serà el guanyador de les eleccions i molt menys qui governarà, però igual és hora que els catalans tinguem una presidenta de la Generalitat en honor a totes les dones que han estat silenciades pel fet de ser dones. I també vist l’experiència en l’àmbit mundial perquè quan elles governen sembla que les coses funciones millor.

Per acabar, un cop deixà de governar Pèricles, i per tant, Aspàsia, deixà d’influir en les decisions polítiques de l’antiga polis grega, aquesta començà un declivi econòmic i cultural que mai més tornar a ser el que fou.

Batiste Forcadell, economista

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -