14.3 C
Amposta

Entitats en defensa del Delta, en contra de dos grans projectes que es volen implantar a l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Tres entitats de defensa del Delta de l’Ebre, l’Associació Sediments, l’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Moviment Social del Delta de l’Ebre, han emès un comunicat amb el lema “Prou agressions al riu i al Delta”, criticant dos grans projectes de renovables que es volen construir a les Terres de l’Ebre fent ús de l’aigua del riu. Aquests son la central hidroelèctrica reversible a Riba-roja d’Ebre i la Fatarella, projecte de Gironés & Raimats, i la construcció de nous assuts i centrals hidroelèctriques a Garcia, Benifallet i Campredó per part de l’empresa Sercosa. Dos projectes que, segons les entitats, generaran un gran impacte al territori i s’hi oposen totalment, ja que son “innecessaris per al nostre territori, perjudicials i només útils per al negoci d’uns pocs”. De retruc, exigeixen la gestió pública dels recursos naturals.

Afirmen que la central reversible presenta molts interrogants, ja que “no aclareix ni quina és la quantitat d’aigua de l’Ebre que s’agafaria anualment, ni si aquesta quantitat d’aigua és contemplada en el Pla Hidrològic de l’Ebre que proposa el MITECO, ni admet ni cita quantes vegades se n’agafaria per contrarestar les pèrdues a causa de l’evaporació”. També asseguren que la creació de llocs de treball no serà tan important a llarg termini, solament a curt termini per la construcció de la central, però que el projecte “no especifica la qualificació dels llocs de treball, ni la temporalitat, ni la durada”. A banda d’això, creuen que la generació d’energia serà tan gran que s’haurà de transportar a altres punts de Catalunya i de l’Estat espanyol i, això, provocarà que s’hagin de construir línies de Molt Alta Tensió (MAT) o es permetrà el pas de les ja projectades des de l’Aragó.

Les entitats mediambientals reivindiquen que l’energia “s’ha de generar on es consumeix” i critiquen un altre gran projecte, el de l’empresa Sercosa, gestora de la central hidroelèctrica de Xerta, que ha recuperat un projecte presentat inicialment fa 25 anys, per construir tres nous assuts i centrals hidroelèctriques a l’Ebre. Però, asseguren que no té suport al territori, ja que “qui es posiciona a favor és perquè pretén treure’n benefici econòmic directe”.

Les entitats lluiten per la protecció del Delta de l’Ebre i, per tant, perquè arribin més sediments per preservar aquest espai natural i, de retruc, demanem més cabal al riu, i la construcció de noves preses riu amunt, creuen que provocarà la “defunció” definitiva del Delta. A més, sorgiran altres problemes afegits, més plagues, per l’aigua estancada pels assuts i es trencaran les migracions dels peixos.

Tanmateix, critiquen que els llocs de treball seran “menys estables i de pitjor qualificació” que els que dona l’activitat turística actual relacionada amb el riu i el Delta. A més a més, aquest projecte causarà “un fort impacte sobre les dinàmiques naturals i el ritme del riu. Un riu viu és un riu que flueix, lliurement! I el gust de navegar-hi, principalment sense motor, es basa en la força del mateix riu, la força que matem quan li posem barreres”.

Les entitats signants consideren que l’energia renovable és imprescindible, que s’ha d’avançar amb pas ferm per canviar el model de producció, però “mai pot ser a costelles sempre del mateix territori i encara menys al servei de l’especulació, el negoci i la usura d’unes empreses elèctriques que han demostrat acarnissadament no tindre gens de respecte pel medi ambient ni pel territori. Els recursos públics com l’aigua no poden estar sotmesos al profit de les elèctriques. A l’Ebre ja se l’ha exprimit prou!”.

Notícies relacionades

Una macroinversió al nord de les Terres de l’Ebre pot generar més de 5.000 llocs de treball

SERCOSA, disposada a desistir del projecte de construcció d’assuts i hidroelèctriques a l’Ebre

Joaquim Vallès, delegat de SERCOSA: “No farem els projectes en contra del territori, sinó sempre amb el territori”

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -