Davant les manifestacions realitzades el passat dijous 2 de desembre pel portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, a través del Telenotícies Comarques de TV3, posicionant-se amb un rotund “NO” davant del projecte que havia presentat l’empresa SERCOSA dues hores abans davant l’opinió pública ebrenca (la inversió al riu Ebre per construir tres centrals hidroelèctriques amb els indispensables assuts), SERCOSA fa públic aquest pronunciament:
- L’empresa SERCOSA, per coherència i convicció, es ratifica en el seu compromís públic de renunciar a desenvolupar la inversió, si l’opinió del territori no és favorable al projecte de forma majoritària. Si aquesta circumstància es produeix, de forma immediata i voluntària comunicarà que desisteix de dur a terme l’avantprojecte, renunciant finalment al dret que l’assisteix per poder-lo executar des de l’any 1997.
- SERCOSA, davant la sorpresa que li han causat les manifestacions ressenyades, ha decidit iniciar des d’avui mateix una ronda de reunions i contactes amb els representants del territori per conèixer l’opinió i posicionament de les seves institucions i entitats, i determinar així si els projectes d’inversió que proposa compten, o no compten, amb un suport majoritari. Parlarem amb tothom que vulgui parlar amb nosaltres abans de prendre la decisió, que en qualsevol supòsit serà definitiva.
- Com que el senyor Manolo Tomàs s’ha pronunciat en qualitat de “representant d’organització conservacionista o ecologista”, instem la Plataforma en Defensa de l’Ebre, amb tot el respecte cap a aquesta organització, a que aclare quin és el seu posicionament real. I si s’escau, davant de la transcendència que pot tenir la inversió que està en joc, preguem que ho face per mitjà d’una votació assembleària, com correspondria a una decisió d’aquestes característiques i importància.
- SERCOSA també vol deixar constància en aquest escrit que, en data 8 de novembre de 2021, es va reunir a la seu de la PDE amb diferents membres de l’organització, un d’ells Manolo Tomàs, per arribar a les conclusions següents:
a) que la PDE no manifestaria posicionament davant dels projectes de SERCOSA fins a estar fets i presentats els estudis d’impacte ambiental.
b) que conjuntament es crearia una comissió tècnica mixta per estudiar-los i analitzar-los, i en el seu cas introduir totes les millores necessàries.
- L’empresa segueix defensant -i defensaria també en el marc d’una assemblea-, que els projectes són sostenibles i mediambientals. Perquè generen energia renovable, i protegeixen, conserven i milloren els actius naturals del riu Ebre. I perquè els assuts no són ni actuem com els embassaments, com categòricament reafirmem: els assuts no comporten cap mena d’obstacle problemàtic ni per als sediments ni per als cabals del riu, com es demostra de forma molt evident i tossuda als fluxes de l’assut i central hidroelèctrica de Xerta, o als ja existents també a Ascó i Flix.
- L’empresa coneix el paper i la representativitat que ha tingut la PDE històricament, i és conscient de què difícilment podria tirar endavant el projecte amb la seva posició manifestament contrària, al tractar-se d’una organització que ha condicionat i condiciona encara el posicionament del conjunt del territori i de la majoria de les seves institucions.
En conseqüència, davant d’una inversió de 125 milions d’euros que generaria 850 llocs de treball en el període 2022-2025, l’empresa demana una anàlisi rigorosa i sense prejudicis per posicionar-se de forma responsable vers el tema que ens ocupa. Segons expliquen, “es tracta d’un projecte viable i d’interès general (com l’assut i la central hidroelèctrica de Xerta) i un revulsiu econòmic de primer ordre per a les Terres de l’Ebre, al qual vol contribuir la nostra empresa, catalana i compromesa, cert que amb la voluntat de fer negoci, però sense marge a l’especulació; i si, en canvi, des de la transparència més absoluta”.
Finalment, aquest comunicat obre la possibilitat a desistir del projecte i SERCOSA demana disculpes, per avançat, tant a les persones, entitats i institucions que ja li han donat el seu suport, com a les que encara ho poden continuar fent subscrivint el manifest disponible al web sercosa.cat. Amb tot, l’empresa confia encara que “La Via Blava de l’Ebre. Un nou projecte sostenible per reactivar l’economia de l’Ebre”, es pugui dur a terme, si majoritàriament el territori hi està d’acord. “Un compromís públic que per coherència i convicció no desistirem”.
Notícies relacionades:
- Sercosa busca el suport del territori per construir assuts i hidroelèctriques al tram ebrenc del riu Ebre
- Joaquim Vallès, delegat de SERCOSA: “No farem els projectes en contra del territori, sinó sempre amb el territori”
Redacció