14.3 C
Amposta

Una macroinversió al nord de les Terres de l’Ebre pot generar més de 5.000 llocs de treball

Una central hidroelèctrica de bombeig d'emmagatzematge d'energia que serà la més gran del món

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte Gironés-Raïmats és una macrocentral d’emmagatzematge d’energia de 1.300 hectàrees que preveu construir-se entre els termes de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i la Fatarella (Terra Alta). Segons la pàgina web del projecte, des d’aquest 2021 fins a finals del 2023 o principis del 2024 preveuen finalitzar totes les tramitacions administratives i des del 2024 fins al 2030 es preveu executar les obres i posar en marxa la central. El pressupost total estimat és de més de 2.500 milions d’euros.

En els propers anys, està previst el tancament de les centrals nuclears i Gironés-Raïmats aposta per l’ús d’energia verda, alhora que vol facilitar el canvi de paradigma energètic que afavoreixi l’impuls econòmic del territori. Els municipis afectats, Riba-roja d’Ebre i la Fatarella, de moment, s’han mostrat favorables, com s’ha pogut veure en exclusiva a TV3 aquest migdia al Telenotícies comarques. Podeu recuperar la notícia aquí:

El projecte permetrà generar més de 5.000 llocs de treball directes durant la construcció, que està previst que duri 7 anys. A més, permetrà recuperar part del personal qualificat del sector nuclear i la creació de petites i mitjanes empreses, que donaran servei en els manteniments especialitzats d’edificació, obra civil i instal·lacions elèctriques i mecàniques.

La infraestructura constarà de dues basses d’igual volum allunyades del riu Ebre i situades a diferent altura: la de nivell més baix, Gironés, i la de nivell superior, Raïmats. Un cop estigui plena la bassa inferior amb aigua del riu, pràcticament no necessitarà més aportació. Totes dues basses estaran connectades mitjançant una galeria subterrània per la qual circularà l’aigua. Aquesta galeria disposarà d’una sala de màquines construïda a l’interior de la muntanya. Aquestes màquines hidràuliques poden funcionar com a bombes o com a turbines, segons girin en un sentit o en un altre.

Quan hi ha excedents d’energia d’origen eòlic i/o fotovoltaic en el sistema, aquestes màquines es comporten com a bombes que consumeixen energia de la xarxa i fan pujar l’aigua de la bassa inferior (que es va buidant) a la bassa superior (que es va emplenant). D’aquesta manera es “guarda” l’energia elèctrica que sobra a determinades hores per portar aigua a més altitud.

En canvi, si en qualsevol moment falta energia elèctrica en el sistema, es fa baixar l’aigua per gravetat de la bassa superior (que es va buidant) a la bassa inferior (que es va emplenant), fent girar les mateixes màquines en sentit contrari. Així es comporten com a turbines hidràuliques, que poden generar electricitat i injectar-la a la xarxa.

El Parlament Europeu va donar el seu vistiplau a aquest projecte, que forma part dels projectes energètics prioritaris de la Unió Europea. Amb 443 vots a favor, 169 en contra i 36 abstencions, la cambra va donar llum verda a aquests projectes que podran accedir més fàcilment a finançament europeu. El llistat proposat per la Comissió Europea i ratificat per la cambra inclou aquesta megacentral hidroelèctrica al nord de les Terres de l’Ebre.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -