Crec que el tema de la caducitat dels aliments ens té una mica desorientat a tots ens pots posar una mica de llum en aquest tema?
La data de caducitat indica fins a quina data l’aliment es pot consumir amb seguretat. Un bistec o un llobarro frescos no es poden consumir si han superat aquesta data. En canvi, la data de consum preferent mostra fins a quina data l’aliment té la qualitat esperada. La diferència entre les dues dates encara genera molta confusió. De fet, el desconeixement o la poca atenció en l’etiquetatge de les dates és el responsable del malbaratament del 10% dels aliments que es llancen en bon estat a la Unió Europea. La data de consum preferent suggereix que hi poden haver canvis a nivell organolèptic, és a dir d’atributs com l’acidesa o la textura, però l’aliment continua sent segur menjar-se’l. Segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, aquests són els períodes ORIENTATIUS per consumir aliments després de la data de consum preferent:
1 any:
- Cafè, te, espècies
- Llegums secs i en conserva, pasta seca, arròs, farina
- Llet condensada, evaporada, en pols (no infantil)
- Conserves de llauna i en pots de vidre
- Conserves de carn i de peix
- Xarop, codonyat, mel
- Xocolata en rajola
- Aigua mineral
3 mesos:
- Pa torrat, galetes i altres pastes seques, cereals per esmorzar, pasta seca farcida…
- Begudes UHT: llet, sucs de fruita, begudes de soja…
- Formatge sec
- Xocolata farcida, bombons, torrons
- Pernil curat i embotit curat no llescat
- Oli, margarina, mantega
- Congelats
- Salses envasades
- Xips de patates, d’hortalisses
1 mes:
- Pastisseria tova no farcida (magdalenes…)
- Pernil curat i embotit curat llescat
15 dies:
- Iogurt
- Pa de motllo