14.3 C
Amposta

Contenció a la puja de preus

La solució Ibèrica, 73 mesures amb l'únic objectiu d'estalvi addicional en el consum, consta de sis apartats, l'impuls a la transició ecològica, la protecció als consumidors, l'autonomia energètica, l'estalvi i l'eficiència, la fiscalitat i la solidaritat amb Europa, mesures molt ambicioses, però curtterministes que veurem el recorregut que realment tindran

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La solució Ibèrica front l’estafa que proclamava la dreta feixista en el Congrés dels Diputats entorn l’alça dels preus de l’energia, concretament la llum, va ser votada a favor pels grups de la càmera excepte, no cal dir-ho, el PP, Ciutadans i Vox. Aquesta solució Ibèrica aprovada en els pressupostos generals de l’Estat són un paquet de mesures energètiques per protegir el 40% de famílies del país que té una dotació pressupostària de més de tres mil milions d’euros addicionals per poder fer front al 50% de les factures de més de dos milions de llars amb calefacció comunitàries fins al final del 2023,aquesta dotació preveu destinar més de 35.000 milions per fer front a l’alça dels preus amb un estalvi del 4,6% en el rebut de la llum. No ens ha d’estranyar que la dreta rància i hagi votat en contra, el que si hauríem de trobar estrany, és la quantitat de ciutadans que els vota sense saber que voten en contra d’ells mateixos.

Aquestes mesures de protecció inclouen un major suport al bo elèctric al qual estan acollits 1,3 milions de famílies amb un augment del descompte pels consumidors vulnerables del 60 al 65% i pels consumidors amb pobresa extrema del 70 al 80% amb la previsió d’un increment del 15% en la quantitat d’energia amb dret aquests descomptes. També preveu la creació temporal d’una nova categoria de consumidors elèctrics amb uns ingressos baixos que tindran un descompte del 40% en les seves factures de la llum i se’n beneficiaran més d’1,5 milions de famílies. Dins aquestes mesures el govern d’Espanya destinarà el 3% del PIB (producte interior brut) a la baixada d’impostos i el topall del gas natural per la generació d’electricitat anomenat, l’excepció Ibèrica, per fer un 33% més barates les factures de la llum a més del 33% de les famílies del país, les Pimes (Petites i Mitjanes Empreses) tindran una rebaixa del 23% i la gran indústria del 18 al 20% que sense aquestes mesures no tindrien.

Aquest pla de contingència es va aprovar per fer front a la pobresa energètica perquè a l’hivern no hi haguera ciutadans que no es poguessin escalfar, la situació global és molt complicada ara mateix i ens afecta a tots, l’alça de preus del gas, electricitat, gasolines, articles de primera necessitat com els alimentaris, però sobretot aquestes convulsions creades reals o fictícies per la guerra d’Ucraïna, en l’economia farà que els rebuts de les hipoteques pugin molt creant problemes col·laterals als ciutadans de tota mena. El pla està compost bàsicament per 73 mesures amb l’únic objectiu d’estalvi addicional en el consum de gas natural d’un 5 al 13,5% i consta de sis apartats que són l’estalvi i l’eficiència, l’impuls a la transició ecològica, la protecció als consumidors, la fiscalitat, l’autonomia energètica i la solidaritat amb Europa.

L’esquerre ha remarcat aquesta solució Ibèrica que ha permès un estalvi de gairebé 3 mil milions d’euros un 15% del pressupost de les famílies i que molts països d’Europa reclamen per poder implantar als seus ciutadans. Hem de tenir en compte que la gran majoria d’empreses energètiques que afecten els ciutadans són privades gràcies als polítics que han governat amb alternança molts anys al país, i els propietaris no volen sentir a parlar de la solució Ibèrica i amb aquesta actitud faran el que els hi semblarà amb els preus i la contenció que vol fer el govern per afavorir el benestar general de tots els ciutadans, només ho farien si el govern sanciones de manera efectiva aquelles empreses que no compleixin amb la norma aprovada, però ho faran. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -