14.3 C
Amposta

Colesterol i dieta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un dels temes més recurrents -i des de fa ja molts anys-, a l’hora de parlar de dietes, és el tema del colesterol amb els aliments

El colesterol és un greix necessari per al nostre organisme i que totes les cèl·lules del cos, i especialment les del fetge, fabriquen per a les seves necessitats; però que també s’adquireix a partir dels aliments. Es transporta en la sang, principalment en partícules de dos tipus: les LDL (colesterol “dolent”) i les HDL (colesterol “bo”). És recomanable tenir uns nivells de colesterol total en sang de menys de 200 mg/dl. No obstant això, cal fixar-se en les fraccions LDL i HDL. El major predictor del risc cardiovascular no és el colesterol total sinó la proporció entre les fraccions LDL i HDL.

La dieta és el primer pas en el tractament del colesterol. Els fàrmacs estan indicats quan la dieta sola no és suficient per a obtenir les xifres desitjades. Però atenció, prendre medicació no significa poder abandonar la dieta.

L’ideal és seguir una dieta de tipus mediterrani, rica en verdures, fruites, cereals, llegums, peix i fruits secs (especialment nous) i utilitzar oli d’oliva verge com a principal greix culinari. S’ha de procurar menjar peix blau com la tonyina, la sardina, el salmó, el verat, l’anxova, el seitó, el peix espasa o la truita de riu com a mínim 2 cops per setmana. I no passar dels 3-4 ous a la setmana.

Com a consells culinaris és bo tenir present els següents. 1) Abans de cuinar, retirar la pell i els greixos visibles de les carns.2) Triar coccions que requereixin poc greix (planxa, brasa, bullit, papillota, al forn, al vapor, microones). 3) Quan es prepari brou de pollastre o carn, deixar-lo refredar i retirar la capa de greix que es forma en la superfície. 4) Utilitzar preferentment oli d’oliva per a cuinar i amanir. 5) Per a elaborar salses, utilitzar brous vegetals, llet desnatada i oli d’oliva. 6) Evitar la mantega, la llet sencera i les grasses animals en general.7) Elaborar sofregits amb all i ceba, i condimentar els plats amb herbes i espècies.

No es recomana potenciar el consum moderat de begudes alcohòliques. Si es consumeixen de manera habitual, cal reduir-lo a ocasions especials i no cada dia- amb un màxim de 2 gots o copes al dia de vi, de cervesa o de cava, o una copa al dia d’una beguda alcohòlica d’alta graduació, sempre que no hi hagi contraindicació mèdica.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -