14.3 C
Amposta

La solució ja!

El sector de la llum a Espanya tot al sector privat, empreses amb futur i rendibles que polítics nefastos van vendre deixant el sector públic i privat. El discurs era que es gestionarien millor, però no ha estat així, mai és així

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Per entendre de manera clara i contundent que són les portes giratòries que les empreses elèctriques ofereixen a alguns polítics a tall d’exemple, en el 2001 governava el PP, el ministeri d’indústria va posar 64 sancions a Endesa i l’empresa només en va pagar dues, però fets greus com aquest n’hi ha per donar i vendre i sempre se n’han sortit aquests hòldings fent bo el que pensen, que amb diners ho poden comprar tot. La fórmula d’agraïment que s’han tret de la butxaca són les portes giratòries, un lloc al consell d’administració d’alguna d’elles és per guardar les aparences i rebre grans quantitats de diners sense fe res, n’hi ha que no hi van mai, però cobren i el càrrec de totes aquestes despeses es carrega al consumidor en la factura de la llum per diferents conceptes. Practiques gens netes que els polítics corruptes i donen el vistiplau en detriment de la ciutadania, però en benefici propi i la feina que fan és validar totes aquestes pràctiques fent creure a una gran majoria de ciutadans que és bo per ells, que les companyies treballen pel benestar de la ciutadania, res més lluny ans al contrari ens estan roba’n descaradament cada dia.

Enguany la llum no ha deixat de pujar, mes del dos-cents per cent, som el país que paga la llum més cara d’Europa, les companyies més importants són Iberdrola, Endesa i Naturgy que en la qüestió dels preus acumulen sancions per un valor de 54 milions d’euros, que totes han fet recurs donant tota mena d’explicacions exculpadores per ells clar, però al cap de vall segueixen manipulant els preus posant-se d’acord totes elles per contar les mateixes raons. El govern, progressista, diu que està fent tot el que pot per abaixar i estabilitzar els preus, des del ministre de consum ha demanat a Competència, òrgan governamental que vigila els preus i les males praxis de les companyies de la llum, investiguin irregularitats respecte a les pujades de la llum, però mentrestant s’investiguen aquestes, van fent calaix amb males praxis.

Un altre membre del govern ha sigut la ministra d’energia que diu que sancionarà les elèctriques que no facin públics els seus preus en un intent per aturar el malestar de la ciutadania donant el missatge que des del govern està tot controlat, però com la realitat és tossuda el sector que es creu per sobre el govern va fent la seva i amb la certesa que si són sancionats els tribunals els hi resoldran la papereta, perquè serà. Aquesta ministra va haver de fer-se enrere en el Reial decret que confiscava a les empreses elèctriques 2600 milions d’Euros dels mal anomenats beneficis caiguts del cel, procedents de vendre energia renovable a preu del gas, un robatori a plena llum del dia, i per traslladar-ho a l’opinió pública, la ministra, es va inventar un acord de transparència que haurien de complir les empreses sobre els preus. L’últim episodi greu de les elèctriques ha sigut aquest estiu passat on han buidat els pantans per generar electricitat quan el preu de la llum era el més alt, els va sortir el cost a preu zero, van obtenir grans beneficis que entre altres coses serveixen per pagar les portes giratòries. La ministra va assegurar que les sancionaria, però com altres vegades s’ha fet enrere i no ho farà.

Estem emboscats i perduts en una gran burocràcia que fan servir molt bé les elèctriques per acabar amb les sancions del govern, hem de tenir en compte que aquest sector funciona així d’ençà que el PP el va privatitzar, mai els seus governs han fet res per regularitzar-lo. Pel govern té molts mecanismes per fer aquesta regularització, l’organisme de la competència, la CNMN, etc., cal que els membres majoritaris d’aquest govern progressista s’ho creguin i treballin pels ciutadans fent una bona regularització del sector, que potser implicaria tornar-lo a fer públic perquè privat ja veiem el que tenim. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -