14.3 C
Amposta

Virtuts de la quinoa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

De fa ja uns anys que se’n parla molt de la quinoa. És realment la quinoa la setena meravella de la nutrició?

La quinoa és un dels aliments més coneguts a Sud-amèrica, sobretot en algunes regions del Perú. Va ser l’aliment bàsic dels asteques i dels inques, per als que era considerada un aliment sagrat. Fins al punt que tenia el sobrenom de “la mare de tots els grans”. La seva facilitat de cultiu i el seu gran valor nutricional ha fet que la FAO ho consideri com un dels cultius destinats a oferir seguretat alimentària en els pròxims temps.

Aquest pseudocereal – es considera un pseudocereal perquè no pertany a la família de les gramínies encara que s’utilitza com a tal- és considerat per alguns nutricionistes com una mena de superaliment, ja que ofereix gran quantitat de nutrients i beneficis per a la salut. En els últims anys s’ha passat de vendre-la exclusivament en herbolaris o botigues especialitzades a trobar-se en qualsevol supermercat.

Els vegetarians o les persones que vulguin reduir el consum d’aliments proteics d’origen animal han trobat amb la quinoa seva gran aliada. La quinoa és una bona alternativa a la carn al contenir proteïnes d’alt valor biològic amb tots els aminoàcids essencials. Conté 16 aminoàcids, entre ells els 8 essencials per a l’organisme. A més, s’ha de tenir present que és un aliment sense gluten per tant pot enriquir la dieta habitual del celíac i ajudar que aquesta sigui més variada.

La quinoa és un gra ric en manganès, fòsfor i magnesi, els tres minerals imprescindibles per a una bona salut òssia. A l’ésser un gra que es consumeix sencer, conté una quantitat important de fibra, al voltant de 7 g per 100 g de producte. Aquesta fibra és de tipus insoluble, amb funció saciant i laxant. A més, la quinoa és molt beneficiosa durant l’embaràs, ja que aporta folats, imprescindibles per a un correcte desenvolupament del fetus.

És molt important rentar la quinoa abans de coure-la per tal d’eliminar la saponina que conté. La saponina és un compost glucòsid que té un component tòxic; però eliminar-lo és tan senzill com eixugar la quinoa amb aigua freda uns segons sota l’aixeta, i es veurà que surt una escuma, efecte de la saponina. No s’ha de deixar en remull més d’uns minuts, ja que la saponina es dipositaria en la seva superfície i no s’aconseguiria eliminar-la del tot.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -