14.3 C
Amposta

Una “oliva GPS” per localitzar els lladres de cultius d’oliveres

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest cap de setmana, l’espai ‘Viva la Vida’ de la cadena de televisió Telecinco, va parlar de les ‘olives intel·ligents’ que serveixen com a geocalitzadors, per enxampar als lladres de cultius. Un tema molt vigent a les Terres de l’Ebre, on cada any es produeixen robatoris d’aquest tipus.

A l’any 2018,  Antonio Berrio de Iznatoraf i Ricardo Cárdenas de Jaén, dos joves emprenedors de 34 anys ,  van aconseguir crear un sistema que permet detectar oliva robada.

La família d’un dels inventors d’aquest singular dispostiu, té oliveres per la zona del seu poble, també en llocs com Villacarrillo o Villanueva de l’Arquebisbe, i sap de primera mà que el robatori d’oliva està a l’ordre del dia. Amb aquesta premissa i el complicat que és detectar que oliva és robada per a distingir-la d’una mercaderia que no ho és, es van posar a la feina.

Després de donar-li moltes voltes, explica Ricardo, van arribar a la conclusió que l’ideal és que sigui la pròpia oliva, la que delati als lladres. Per a això, han dissenyat un cimbell que actua  de localitzador quan un escàner manual rastreja la càrrega que detecta la radiofreqüència de la falsa oliva. És un petit aparell idèntic a les olives reals, per la qual cosa es camuflaria en les mateixes oliveres a l’espera que el delinqüent la recol·lecti i s’encamini a l’almàssera.

Per a detectar-la proposen que les pròpies fàbriques comptin en les seves línies de recepció d’aquest aparell que rebria el senyal d’alerta del producte lliurat pel soci o client. Això activaria l’alarma en cas de ser diferent al propietari que l’oliva delata. Però a més, proposen que aquest lector, podrien portar-lo en forma de “pistola” la guàrdia civil i els guardes de camp. Bastaria amb passar l’escàner pel carregament per a detectar el cimbell que enviaria les dades de l’oliva, és a dir, propietari legal i finca de recol·lecció.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -