14.3 C
Amposta

Ministra Ribera: “Les responsabilitats jurídiques sobre la fallida del Castor seran complicades i complexes de determinar”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha admès que els serveis jurídics de l’estat espanyol segueixen estudiant si l’exconcessionària del Castor, filial de l’empresa ACS de Florentino Pérez, té responsabilitats en la fallida del projecte. En el decret d’octubre de 2014 pel qual extingia la concessió i indemnitzava ACS, el govern espanyol es va donar deu anys per poder reclamar. Ribera, en una visita al delta de l’Ebre a Riumar, a Deltebre (Baix Ebre), també ha donat per assumit que el litigi amb les bancs, que reclamen el retorn del crèdit de 1.350 milions d’euros –a més d’interessos i demores- per a pagar Escal UGS, s’acabarà resolent als tribunals.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que les responsabilitats jurídiques sobre la fallida del Castor seran complicades i complexes de determinar, davant d’un projecte “desafortunat” amb vint anys d’història. “Desfer vint anys d’història no és tan senzill quan hi ha hagut tants actors i tants nivells d’intervenció jurídica al llarg el temps però cal veure com estan els coses”, ha assegurat la ministra. Segons Ribera, l’operació financera amb el BEI (Banc Europeu d’Inversions) amb que es va poder tirar endavant el projecte Castor, “explica part de les qüestions” que s’estan investigant però “dificulta la línia jurídica de recuperació de costos” que el propi Tribunal Constitucional ha plantejat. “No tinc una resposta perquè no n’hi ha una de fàcil ni òbvia. Si existís els serveis jurídics ja haurien actuat”, ha afegit la ministra.

Ribera ha ratificat que el segellament dels pous del magatzem de gas submarí del Castor s’ha de fer de manera immediata, i que es tracta d’una operació “tècnicament complexa però sense risc, si es fa bé”. “No té sentit mantenir-lo per ‘per si de cas’ i optem per desmantellar-lo i taponar-lo definitivament”, ha insistit. Ara bé, la ministra ha apuntat que caldrà veure com es fa el desmantellament de la plataforma marina i les instal·lacions terrestres. “Caldrà veure fins on n’hi ha prou amb el tamponament i de quina manera es poden seqüenciar les fases i es pot fer el procés amb compte. Tenim clar que s’ha de fer el taponament quan abans es pugui el segellament”, ha afegit.

També ha assegurat que els bancs intenten recuperar “amb accions legítimes”, una despesa que van cobrir –la indemnització a l’exconcessionària del Castor- i ha deixat la resolució a mans dels tribunals. “No hi ha una voluntat clara per part del parlament sobre com resoldre aquestes qüestions i hi estem treballant”, ha dit.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -