14.3 C
Amposta

Una curs de pesca esportiva a l’Ebre vol sensibilitzar sobre les espècies exòtiques i invasores

El Grup de Natura Freixe presenta una competició de pesca esportiva per promoure la ciència ciutadana al tram final del riu Ebre: la Cursa de la Bagra

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimarts el Grup de Natura Freixe ha presentat, a través de les seves xarxes socials, La Cursa de Bagra, una competició de pesca esportiva que neix amb l’objectiu d’involucrar les societats de pesca esportiva i els seus socis i sòcies en la caracterització de l’ictiofauna del tram final de l’Ebre, des de la Granja d’Escarp fins a la seva desembocadura.

La Cursa ha estat convocada i organitzada pel Grup de Natura Freixe, Life INVASAQUA i la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, en el marc dels projectes BIOTRAM i Life INVASAQUA, cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea. Els dos projectes convergeixen en un objectiu comú: sensibilitzar de la problemàtica de les espècies exòtiques i invasores en ecosistemes fluvials.

Amb aquesta competició, a mitjà termini el Grup de Natura Freixe, Life INVASAQUA i la FCPEC esperen poder crear una xarxa d’informadors fluvials al tram final de l’Ebre per a la detecció precoç d’espècies exòtiques en expansió, com han estat el cargol poma, el cranc blau, la tortuga de florida, la carpa de l’herba, el peix gat puntejat o la brema, entre altres, i espècies que comporten nous impactes per a la fauna aquàtica autòctona del riu Ebre.

A conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, l’imprevisible canvi en les restriccions de mobilitat i l’elevat nombre de concursos de pesca cancel·lats, la Cursa de la Bagra s’ha plantejat com una competició virtual. En primer lloc, per participar a la competició les inscripcions es realitzaran a través d’un formulari disponible a la pàgina web www.freixe.cat/cursadelabagra i als banners a la web de la FCPEC i Life INVASAQUA.

Un cop les dades d’inscripció estiguin verificades, els participants hauran d’instal·lar una o dues aplicacions al seu telèfon mòbil, depenent de les categories en què vulguin participar. En aquestes apps (NaturaList i EASIN) hauran de registrar el nombre i quantitat de peixos capturats adjuntant imatges que seran validades per un comitè d’experts. Depenent del tipus d’espècie, tipologia (autòctona o exòtica) i el grau d’amenaça assignat als peixos que capturin, els participants obtindran diferents puntuacions. A més a més, la detecció d’espècies exòtiques d’altres taxons comportarà bonificacions.

La cursa tindrà una durada de 2 mesos, des del 5 de juny, coincidint amb la diada del Medi Ambient, fins al 5 d’agost (el 3 de juny serà l’últim dia per fer efectiva la inscripció). Durant aquest període, els pescadors podran participar segons la seva disponibilitat horària en els espais que considerin oportuns dins el recorregut establert.

Hi haurà tres categories: en la categoria NaturaList es repartiran tres premis de 700€, 350€ i 150€ en materials de pesca. En la categoria INVASAQUA s’atorgarà un únic premi de 500€ en materials de pesca. A més a més, la societat de pesca esportiva que obtingui la participació més alta dels seus socis rebrà un premi addicional que consistirà en una visita guiada a bord del llaüt Lo Roget amb un tast de productes de la Ribera d’Ebre i una visita a les instal·lacions d’AiguaNatura dels Ports.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -