14.3 C
Amposta

Un projecte de 31.000 euros permetrà restaurar l’entorn fluvial de la Ribera d’Ebre

El Grup de Natura Freixe dona el tret de sortida a “Riberes de l’Ebre”, un projecte que contribuirà a la restauració i millora de la integritat biològica dels espais fluvials protegits del tram final del riu Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des de la segona meitat del segle XX, el riu Ebre ha patit importants canvis i alteracions fruit de la construcció de grans preses que actualment regulen el seu cabal i el transport de sediments. Això, juntament amb la introducció i proliferació d’espècies de fauna i vegetació exòtiques, la contaminació i la fragmentació dels hàbitats, ha desestructurat i deteriorat la integritat biològica del riu, que avui en dia es troba molt afectada i debilitada.

El projecte Riberes de l’Ebre sorgeix per donar continuïtat a les tasques de conservació per protegir de manera efectiva la biodiversitat fluvial en aquest tipus d’ecosistemes que promou el Grup de Natura Freixe, en aquesta ocasió comptant amb vuit municipis de la Ribera d’Ebre amb zones incloses a la Xarxa Natura 2000 o al catàleg de Zones Humides de Catalunya, totes elles espais naturals protegits de gran valor ecològic.

L’objectiu principal del projecte, doncs, és contribuir a l’estratègia de conservació fluvial i millora de la integritat biològica d’aquests espais protegits de les Terres de l’Ebre. A més, es pretén involucrar la població local com a agent necessari, actiu i compromès amb el territori i que, en els últims temps, ha demostrat un canvi de percepció envers l’espai fluvial i la seva importància com a ecosistema.

Les actuacions previstes volen millorar l’estat ecològic actual del riu, així com protegir i adaptar els hàbitats i espècies més sensibles als efectes del canvi climàtic. Per aconseguir-ho, es restauraran hàbitats d’interès comunitari, tot potenciant les espècies autòctones amenaçades i controlant les espècies exòtiques invasores; s’utilitzaran sistemes temporals (com ara estanys, basses o llacunes) i la gestió forestal sostenible per actuar contra el canvi climàtic, influir en l’estat dels ecosistemes i millorar el benestar de la societat; i, finalment, es planificaran diferents accions de voluntariat ambiental per fomentar la vinculació de les persones amb el territori.

El projecte Riberes de l’Ebre s’ha posat en marxa a través de la subvenció per a entitats sense ànim de lucre pel desenvolupament de projectes i actuacions de protecció i millora del medi ambient de la Diputació de Tarragona, que ha atorgat al Grup de Natura Freixe, mitjançant un procés de concurrència competitiva, 25.000 euros per al seu desenvolupament.

Per la seva banda, el Grup de Natura Freixe farà una aportació de fons propis de gairebé 7.000 euros, amb el qual es destinaran un total de 31.690 euros a la protecció de la biodiversitat fluvial en espais naturals protegits de vuit pobles de la Ribera d’Ebre.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -