14.3 C
Amposta

Un parc envellit

La rehabilitació total o parcial d'habitatges per promoure l'eficiència energètica escara és molt reduïda al nostre territori. Hauríem de posar fil a l'agulla per poder revertir el parc immobiliari que el tenim molt envellit

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Tenim un parc immobiliari antic i ineficient energèticament en el que una gran part dels habitatges necessiten una reforma urgent. Aquest parc és el responsable d’un gran consum d’energia que provoca més del 30% de les emissions de CO₂ i més del 50% del consum d’electricitat amb mes del 40% d’edificis construïts abans de l’any 1960 i la resta abans del 1990. Per aquesta qüestió tècnica, la rehabilitació energètica que han d’aplicar les administracions locals, com a ens decisius per fer-la serà fonamental i imprescindible per arribar a la fita de la descarbonització que es va establir en el Pacte Verd Europeu amb la fita del 2050. Per arribar-hi els reptes son impulsar aquesta rehabilitació d’eficiència energètica i aplicar una gran dinamització al mercat per trencar l’alentiment que està patint i procurar integrar-la en el dia a dia del mercat immobiliari.

La rehabilitació d’habitatges total o parcial per promoure l’eficiència energètica encara és molt reduït en el nostre territori, malgrat la gran varietat de subvencions que tenen les administracions públiques per poder fer-les, sembla que els propietaris que ho necessiten es troben amb moltes complicacions, el procés per obtenir les subvencions son complexes, poca consciència dels beneficis d’aquestes rehabilitacions, molta manca de coneixement sobre les costes del projecte i tot perquè des de les administracions locals no es fa tota la pedagogia que caldria per tenir els ciutadans ben informats sobre aquesta rehabilitació en concret. Es deixa aquesta pedagogia al mercat, que fa augmentar els excessos de burocràcia, allargar els projectes fent que es perdin les subvencions, que pels projectes que hi ha tenim molts intermediaris que no ajuden en aquest mercat tan selectiu.

Seria molt convenient que tots aquests processos de demanda de rehabilitacions d’eficiència energètica estigues digitalitzada perquè seria més àgil pels ciutadans i que hi poguessin estar tots els actors que intervenen en els projectes de manera sostinguda en el temps que dura cada projecte. S’està demanant a les administracions públiques locals que habilitin una finestreta única exclusiva per explicar als ciutadans que ho necessitin que és, com s’ha de fer, que comporta una obra d’aquestes característiques i sobretot per fer la gestió de la subvenció. Això comporta potencià en temps difícils com els que estem vivim la creació de ninxos amb un gran potencial de feina, treball i formació, per poder saber que és un finançament verd, que ens ha de dur la recuperació econòmica i creació de llocs de treball. És imprescindible que puguem treballar en una línia positiva com la rehabilitació d’habitatges i edificis d’eficiència energètica, ajudarem a arribar al 2050 a la descarbonització zero i guanyarem tots. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -