14.3 C
Amposta

Suplements vitamínics, sí o no?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Són necessaris els suplements vitamínics o són una clara demostració del poder del màrqueting en la nostra alimentació?

Dins del món dels suplements i complements alimentaris es troba de tot, encara que malauradament la gran majoria d’aquests productes són promeses de màrqueting que gairebé mai es compleixen. Els suplements multivitamínics -que malauradament són força comuns avui dia- no tenen cap benefici en la salut, llevat en alguns casos molt concrets de deficiència vitamínica i sempre sota prescripció mèdica. Així i tot una part significativa de la població en pren. I aquesta afirmació de què els suplements vitamínics són innecessaris ho avalen diversos estudis científics fets per diferents universitats i publicats en revistes de prestigi acadèmic i científic.

Fins al punt que inclús aquests suplements o complements vitamínics, en alguns casos, poden resultar perjudicials. L’únic descobriment positiu en aquests estudis és el probable benefici en la relació entre la ingesta d’àcid fòlic, sol o amb vitamines del grup B, per reduir el risc de malaltia cardiovascular i infart. A la inversa, s’ha observat que la vitamina B3 o niacina i les mescles d’antioxidants poden fins i tot tenir efectes negatius. Els suplements vitamínics analitzats en els diversos estudis contenien vitamina A, vitamines del complex B, vitamines C, D, E i β-carotè i minerals com calci, ferro, zenc, magnesi i seleni.

Pels autors d’aquests estudis, els resultats han de conscienciar la gent que els suplements només s’han de prendre quan el metge detecta deficiències i els recepta. Els diversos autors també assenyalen que a causa del risc potencial o a l’absència de beneficis és més adequat tenir una dieta sana i equilibrada i obtenir aquests nutrients a partir dels aliments que en contenen amb més quantitat, com són les fruites, les verdures i la fruita seca.

Cal insistir que la prescripció d’aquests suplements per part d’un professional pot ser clau perquè veritablement funcioni i es conegui l’impacte que ha tingut; no s’ha d’oblidar que també hi ha alguns exemples de suplements que s’han comercialitzat moltes vegades de manera agressiva i descontextualitzada, com són els suplements de col·lagen, o aliments enfortits en omega 3; exemples de suplements que tenen efectes pràcticament imperceptibles o són molt poc rellevants.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -