14.3 C
Amposta

Reduir el trànsit és salut

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La terra està envoltada de gasos invisibles que formen l’atmosfera que són ben aprofitats per les plantes i animals, l’atmosfera fa retenció de l’escalfor del sol, fa retenció dels seus raigs i té un paper important en què els oceans i rius tinguin aigua que prové del vapor d’aigua que té l’atmosfera que cau en forma de neu o pluja. Part d’aquesta aigua torna a l’atmosfera per l’evaporació fent un reciclatge constant de vida que en depenen tots els éssers vius. La contaminació de l’atmosfera afegeix alguns gasos i en descompon d’altres fent canviar l’equilibri tan feble de l’aire. Gasos com el monòxid de carboni que són molt perjudicials per a la salut humana, aquesta contaminació atmosfèrica pot fer canvis climàtics i la pèrdua de protecció dels gasos atmosfèrics que protegeixen al planeta.

La contaminació pel trànsit deguda a l’excés de circulació que provoca’n els combustibles fòssils principalment el gasoil i la gasolina que fan servir els vehicles i que emeten monòxid de carbó, òxids de nitrogen, compostos volàtils orgànics i les macros o micropartícules que en països com el nostre representen entre el 40 i el 90 % de la contaminació atmosfèrica. El monòxid de carbó és verinós i en dosis petites provoca mareigs, mal de cap, manca de concentració i rendiment, els òxids de nitrogen tenen greus conseqüències per les persones que tenen asma bronquial empitjorant quan la contaminació és més alta, els compostos orgànics volàtils el benzè entre ells provoca càncer i les partícules tant solides com liquides que s’associen a malalties pulmonars i cardíaques. Aquests contaminats guarden una estreta relació amb l’escalfament global del planeta.

La gran preocupació per la contaminació del tràfic de vehicles és en les zones urbanes on un gran volum d’aquests i moltes persones han de compartir els mateixos espais en els carrers. Les pitjors combinacions es donen quan tenim un tràfic intens i molta calor, les concentracions més elevades es troben a la calçada on circulen els vehicles produint un efecte negatiu sobre la salut de les persones, a banda d’aquests efectes els productes químics interactuen produint ozó de baix nivell que contribueix de forma activa en l’escalfament i la pluja àcida que té uns efectes letals sobre els ecosistemes vegetals.

Els catalitzadors que s’apliquen als motors dels vehicles per reduir la contaminació són efectius, però no fan desaparèixer el plom que s’afegeix a la gasolina per millorar els rendiments dels motors, el diòxid de carbó és imprescindible en els combustibles fòssils, la seva reducció depèn de la utilització d’altres combustibles, la millora del combustible o la reducció del volum de tràfic, mesures que poden aplicar els responsables polítics dels nostres pobles o ciutats fent polítiques a curt o llarg termini, la reducció de la contaminació atmosfèrica hauria de ser una prioritat en els seus calendaris de treball, especialment perquè cada vegada és més alta i fa pujar els problemes de salut dels ciutadans, l’augment de les zones de vianants o la limitació del trànsit, el fet de fer servir el transport públic ens donaria una gran qualitat d’aire augmentant la salut el benestar i l’economia de tots. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -