14.3 C
Amposta

Els pagesos de Bovera diuen que “neva sobre cremat” i exigeixen ajuts directes pels danys a les oliveres

Asaja alerta que hi ha explotacions de les Garrigues i el Segrià que han perdut més del 80% de la producció

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El sindicat Asaja i pagesos de Bovera (les Garrigues) afectats per les darreres nevades exigeixen a les administracions “ajuts directes, ràpids i urgents” per al sector de l’olivera. Asseguren que hi ha explotacions de la zona sud del Segrià i les Garrigues que han perdut més del 80% de la producció, actual i també futura, ja que la neu ha esberlat part dels arbres. Els arbres més afectats són els joves d’entre 15 i 20 anys, molts dels quals s’hauran d’arrancar i tornar a plantar, segons els agricultors. Això, se suma als importants danys que el municipi va patir fa un any i mig per l’incendi de la Ribera d’Ebre. “Neva sobre cremat”, ha indicat el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.

El sector alerta que les afectacions, que en diversos camps afecten més del 80% de l’explotació, s’allargaran almenys durant 3 o 4 anys fins que els arbres trencats s’hagin tornar a formar. “Durant aquests anys no hi haurà olives i sense olives no hi ha economia al municipi”, denuncia l’alcalde de Bovera, Òscar Acero, que apunta que pràcticament la totalitat de les famílies del municipi viuen de la pagesia. A més, també ha indicat que als arbres encara hi queda el 20% de les olives per collir, malgrat creu que quests quilos ja s’han perdut.

A banda d’això, des d’Asaja expliquen que hi ha arbres, especialment els més joves, que han quedat molt afectats per la neu i que s’hauran d’arrancar i tornar a plantar. “Això s’ha de bonificar”, ha remarcat el president del sindicat a Lleida, Pere Roqué, ja que, del contrari, ha avisat que el territori “es continuarà despoblant”.

Un dels pagesos de Bovera, Marcel Mateu, coincideix amb Roqué i assenyala que sense ajudes “serà molt difícil recuperar-se”. I és que aquest agricultor afegeix que els recents episodis de neu se sumen als “incendis, sequeres i a un preu de la fruita ruïnós”, que fan que els productors del poble no puguin competir amb explotacions modernes. “aquí la feina és manual i els costos són molt més cars”, indica.

De fet, l’alcalde de Bovera ha assegurat que després de l’incendi al municipi encara hi ha “molts pagesos que no han aixecat cap”. “Ens van donar ajuts per un any i ara tornem a tenir una nevada que acaba de colpejar l’economia. Nosaltres volem viure d’aquí però l’administració posa moltes traves i entre el preu de l’oliva i la nevada no podem”, detalla Acero.

Per tot plegat, aquest diumenge al migdia representants d’Asaja i pagesos afectats per les nevades s’han reunit a la plaça de la Bassa de Bovera per començar a planificar els propers passos per demanar els ajuts. A la trobada s’ha demanat als agricultors que documentin amb fotografies els desperfectes que la neu ha provocat a les seves explotacions, amb l’objectiu d’elaborar un document tècnic de cada explotació. Roqué ha dit que els propers moviments seran esperar una setmana o deu dies fins que surti una convocatòria d’ajuts i que, del contrari, no descarten tallar carreteres com a senyal de protesta.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -