14.3 C
Amposta

Prop de 400 persones protesten a Santa Bàrbara contra els fums i la pudor de les plantes de sansa i biogàs

Les entitats ambientalistes exigeixen solucions "efectives i definitives" per acabar amb la problemàtica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Prop de 400 persones s’han manifestat a Santa Bàrbara (Montsià) aquest divendres al vespre. Amb crits de “prou fums i pudors”, els veïns del municipi i de pobles veïns com Freginals o la Galera, han denunciat les “olors nauseabundes” que pateixen, sobretot durant la matinada i els capvespres, i han volgut visibilitat el malestar social existent. Els manifestants han recorregut l’avinguda de l’Estació fins a la plaça de l’Ajuntament. Allí, l’entitat ambientalista Veïns de Santa Bàrbara, Amevesaba, han exigit que les plantes Biosansa CatSud i Biometagàs aturin l’activitat fins a resoldre les molestes emissions de manera “efectiva i definitiva”. Les associacions ecologistes s’oposen a la implantació de més plantes de biogàs a l’Ebre.

Lluc Roig, portaveu d’Amevesaba, ha reivindicat que “el temps els ha donat la raó” quan van vaticinar els problemes de pudors, i també de fums, que van “vaticinar” en la seva oposició a la futura planta de compostatge de Santa Bàrbara. Els problemes amb les olors arriben des de fa molt temps de les plantes d’assecament de pinyol d’oliva, Biosansa CatSud, i de biometà, Biometagàs, instal·lades al terme municipal de la Galera.

En el manifest que s’ha llegit davant de l’Ajuntament de Santa Bàrbara per finalitzar la manifestació d’aquest divendres, Amevesaba i altres entitats ecologistes que els donen suport, han exigit que calen mesures contundents per aturar els problemes de contaminació atmosfèrica i odorífera que afecta, sobretot, els veïns d’aquest municipi del Montsià. Amevesaba ha recordat que en un radi de 15 quilòmetres hi ha l’abocador supracomarcal, a punt de tornar-se a ampliar, dues plantes de tractament i gestió de sansa i la planta de biometà, i que estan en tràmit i execució una planta de compostatge i dues més de biometà.

Amevesaba ha agraït la participació en la mobilització d’aquest divendres, on s’hi ha sumat unes 400 persones. La manifestació es fa després que hagin presentat una denúncia a la Fiscalia contra Biosansa CatSud, que s’ha admès, segons ha explicat el portaveu Lluc Roig. L’entitat també ha celebrat la mesura anunciada per l’Ajuntament de Santa Bàrbara que instal·larà sensors per controlar aquests episodis de fums i olors. L’equip de govern municipal ha participat en la manifestació.

En el manifest han exigeixit a les administracions competents i als representants polítics que “siguin honestos i compromesos” en la defensa del territori i que apostin per “un model just i equitatiu” per al progrés de l’interior de la comarca. Roig ha insistit que cal “que facin tota la força que puguin” perquè no proliferin més plantes de biogàs i que les que estan “implementin els sistemes de seguretat que garanteixin la salut dels veïns de les Terres de l’Ebre”.

L’entitat reconeix que “els residus s’han de gestionar”, però calen “garanties mediambientals”. El portaveu d’Amevesaba ha apuntat que no han tingut mai “una reunió formal” amb la planta de biogàs, la qual els ha comunicat que treballen per corregir el problema, i que només s’han reunit una vegada amb els responsables de Biosansa CatSalut. “No volem que tanquin, però s’han de gastar els diners que facin falta per solucionar-ho”, ha conclòs Roig.

ACN

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -