14.3 C
Amposta

Preservar els ecosistemes marins

L'aqüicultura és una de les activitats dins el sector primari que més s'ha desenvolupat en els últims anys, l'any vinent la meitat del consum de peix serà de granges fluvials o marines cal tenir-ho en compte

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La comissió de pesca de la Comunitat Europea ens ha presentat un paquet de mesures per protegir i restaurar els ecosistemes marins especialment els protegits com el de les Terres de l’ ‘Ebre, millorar la seva sostenibilitat i la seva resiliència. Aquest pla d’acció consta de quatre apartats, Pla d’acció per protegir i restaurar els ecosistemes marins a favor d’una pesca sostenible i resilient, comunicació sobre la política pesquera comuna a curt i llarg termini, informe sobre l’organització comuna de mercats en el sector dels productes de l’aqüicultura i la pesca i l’últim punt sobre la transició energètica dels sectors pesquer i aqüícola.

Les mesures principals per dur aquest ambiciós pla són promoure fonts d’energia netes, limitar la dependència dels combustibles fòssils reduint els impactes en els ecosistemes marins que s’aplicaran de manera gradual per afavorir l’adaptació de tot el sector. La dependència actual dels combustibles fòssils no el fa sostenible ambientalment i el fa vulnerable a l’augment dels preus de l’energia que necessita el sector per poder anar amb els vaixells a pescar,així quan el 2021-22 varen apujar els preus, els vaixells no es van moure del port i van necessitar suport financer de la UE tant el sector pesquer com aqüícola, no podien cobrir els costos d’explotació.

La Comissió Europea busca que aquest sector arribi climàticament neutre i dins l’agenda del Pacte Verd Europeu el 2050, és el motiu de les mesures proposades d’ajuts al sector per accelerar la transició energètica millorant l’eficiència en el consum canviant a fonts hiperbòliques i renovables ,a més de complir amb l’estratègia de la UE sobre la biodiversitat fins al 2030, amb el compromís de protegir jurídicament el 30% dels fons marins, un terç dels quals amb una protecció estricta i perquè es compleixi aquests requisits demana als països dels estats membres l’adopció de mesures de conservació de la pesca ,per protegir i gestionar de manera eficaç les ZMP ( Zones Marines Protegides ) amb una agenda i calendari clar i transparent. El pla inclou la reduí l’impacta de la pesca del fons marí amb menys vaixells d’arrossegament, la restauració i la protecció són fonamentals degut la seva importància i clau de la biodiversitat marina juntament amb el carboni blau important en la lluita contra el canvi climàtic .

El sector pesquer que treballa al Mediterrani on el nostre territori està inclòs es troba en un moment delicat i difícil tot i està dins la política pesquera comuna i no és estrany,més del 90% de les poblacions pesqueres avaluades per la Generalitat estan sobreexplotades i la gran majoria dels vaixells de la flota estan lluitant per la viabilitat econòmica, sent el 80% de la flota mediterrània considerada pesca a petita escala amb embarcacions de menys de 10 metres d’eslora que pesquen una quarta part del total de les captures. L’aqüicultura, en canvi, a partir de l’any 90 es referma com una activitat del sector primari intensiva i industrial,al nostre territori les tenim bàsicament a poblacions costaneres. L’Organització de les nacions Unides per l’Agricultura i Alimentació (FAO)diu que el sector pesquer de producció d’aliments que creix ràpidament i és el responsable del 20% de la producció pesquera de la UE i que proporciona cap a cent mil llocs de treball, la previsió a curt termini sembla que passarà de 179 milions de tones del 2018 a 204 tones el 2030,m’entres que la producció aqüícola arribarà als 103 milions de tonelades al mateix any sent la major part de la producció, 62%, d’espècies d’aigua dolça com la carpa,bagra,camero, truita o salmó. Aquesta font alimentària és molt important a tots els nivells la podem trobar a les zones costaneres o a l’interior i és la font de proteïna animal més important per a moltes poblacions i és l’única opció sostenible si es vol mantenir o augmentar el consum de peix sense acabar amb els pocs i malmesos recursos naturals que tenim. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -