14.3 C
Amposta

Polèmica a Santa Bàrbara per la instal·lació d’una planta de compostatge de 40.000 m²

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La mercantil Ecompost de l’Ebre S.L., dedicada al tractament de purins procedents d’explotacions ramaderes per la seua eliminació i la producció d’energia elèctrica a partir del seu tractament, va sol·licitar a l’Ajuntament de Santa Bàrbara llicència ambiental per la instal·lació d’una planta de compostatge i gestió de residus, que estarà situada al punt quilomètric 4,2 de la carretera T-1025 que va de Santa Bàrbara a Mas de Barberans.

Àlvar Arasa, doctor en Geologia, entrevistat a La Plana Ràdio

Arran d’aquesta notícia i de la polèmica sorgida a les xarxes socials pels possibles efectes adversos que aquest tipus de planta tindria per al medi ambient, La Plana Ràdio va contactar amb el doctor en Geologia i especialista en temes mediambientals i hidrològics, Àlvar Arasa, per conèixer que suposa la instal·lació d’aquest tipus de plantes i els efectes que poden produir mediambientalment parlant.

El geòleg va explicar que aquest tipus de plantes “transformen els residus en compostatge, que no deixa de ser un element positiu, un pas endavant per no contaminar tant”, sobretot si es té present la quantitat de granges que existeixen a la zona i que en molts casos, tal com explicava l’alcalde Antonio Ollés quan ens va confirmar la notícia “desplacen els seus residus a zones com Múrcia”.

Tot i això, per a Arasa l’important en aquest tipus d’instal·lacions és saber “a quina zona s’ha d’ubicar, el volum de residus que gestionaran, que tot està regulat per una normativa i una legislació molt específica que s’ha de complir”. Un dels temes que més preocupa a la gent i que s’ha exposat per les xarxes socials son les olors i l’impacte ambiental. El geòleg apunta que “les olors son inevitables, s’ha de pensar que de vegades si la planta la ubiquen al terme municipal veí, com ja ha passat en altres instal·lacions, depèn de com bufa el vent, l’olor també t’arribarà”.

Pel que fa al tema dels lixiviats, recordava Arasa, “els residus tenen una humitat i els fems també; en el cas d’Aldover es projecta una planta de 9000 m², però les pluges màximes, tipus fenòmens com el temporal Gloria cada cop més habituals, entren pel sostre de la planta i generen una humitat, la qual va als lixiviats que tenen un nivell de concentració tòxica molt elevada… En el cas que hi hagués un trencament de la llosa del fons de la basa, va a parar a les aigües subterrànies, cosa que a Santa Bàrbara ja tenim experiència al respecte perquè els fems que es tiraven van arribar als pous que ens alimenten i es va haver de mesclar aigua de pous més profunds”, fent al·lusió a problemes que anys enrere s’havia tingut per temes de nitrats.

Debat a La Plana Ràdio

Aquest dilluns dia 8 de febrer La Plana Ràdio ha dedicat un programa a aquest tema, on la població de Santa Bàrbara ha pogut participar en aquest debat i preguntar directament als invitats que hi han assistit per part de l’equip de Govern, l’alcalde Antonio Ollés i el regidor de promoció econòmica Manel Crespo.

Ollés ha explicat que el projecte va entrar a l’ajuntament al juliol de l’any 2020, quan es van iniciar una sèrie de tràmits. Un d’ells va ser enviar l’expedient a la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTU), qui va donar el seu vistiplau. Ara s’està esperant la llicència ambiental que ha de presentar la ponència ambiental del Consell Comarcal del Montsià. Seguidament l’alcalde ha dit que actualment el projecte està a exposició pública i tothom qui ho vulgui pot presentar al·legacions fins al 17 de març. Malgrat no tenir tots els permisos, l’alcalde ha confirmat que les màquines ja estan treballant sobre el terreny.

El regidor Manel Crespo ha assegurat que s’escoltarà a la població i fins i tot que es podria crear una Comissió Informativa a l’ajuntament amb tots els portaveus dels grups municipals. Crespo ha afirmat que des del consistori se seguirà el procés molt atentament per garantir que el projecte no sigui perjudicial per al medi ambient ni tampoc per als veïns del poble. Tot seguit el regidor ha anunciat que la planta de compostatge no generarà molta ocupació al poble, però a mitjà termini pot generar alguns llocs de treball directes i indirectes i acollirà els residus de l’entorn, fet que assegura que “pot ser beneficiós”. Fins i tot s’ha posat sobre la taula la possibilitat de fer-se, si pot ser, una consulta popular.

Montse Garcia, enginyera del projecte constructiu de la planta, ha defensat a La Plana Ràdio que el projecte, si finalment és dur a terme, tindrà totes les garanties. Garcia ha explicat que des de l’empresa i les administracions garantiran la seguretat de la planta, sobretot evitant les filtracions al sòl i l’emissió de males olors. A continuació ha assegurat que hi haurà sistemes de ventilació i els residus es barrejaran amb restes vegetals. L’enginyera ha conclòs que els controls per part de la Generalitat de Catalunya seran periòdics i que cada cop son més exigents i rigorosos, sobretot pel que fa a l’entrada dels residus.

Veus crítiques al projecte

Enrique Lange, activista i veí de Santa Bàrbara, ha creat el grup de Facebook anomenat “No a la Planta de Compostatge de PADESA”, on s’ha creat un gran debat al voltant d’aquest tema. Lange ha parlat amb la redacció d’Imagina Ràdio i assegura que vol que es creï una organització en contra d’aquest tipus de projectes a l’interior de la comarca del Montsià. L’activista assegura que afectarà greument a l’aqüífer que passa per davall de la població i que, a més, creu que pot ser una font de riquesa futura per al Montsià.

Enrique Lange diu que no té cap confiança en aquest tipus d’empreses i assegura que si en un primer moment entren 25.000 tones de residus, “ningú garanteix que en un futur es pugui ampliar aquesta capacitat”. Lange diu que a una part de la població del municipi els hi preocupen les males olors, l’impacte visual i, sobretot, la devaluació de les finques al voltant de la zona on s’ubicarà la planta.

“Quin futur deixarem als nostres fills?”, es pregunta Enrique Lange. “Estem creant una zona negra perquè el dia de demà puguin vindre més empreses d’aquest tipus. Abaixaran els preus de les finques i ningú voldrà treballar en aquesta zona”, afirma Lange. Per acabar, l’activista demana més transparència i més informació a l’ajuntament i, també diu que necessita que el consistori “demostri que està al constant de la gent”.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -