14.3 C
Amposta

Poc temps i molts diners

El govern té previst que a final d'aquest any o principis del 2024 s'aprovi la Directiva d'Eficiència Energètica de l'Edificació. Aquesta norma vol que totes les edificacions tinguin una qualificació A o B. Poc temps i una despesa econòmica considerable pels ciutadans

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’impacta sobre el medi que pot generar la nova construcció o reforma d’edificis ha promogut en l’àmbit global fer unes acreditacions que qualifica’n l’Eficiència Energètica i gràcies a aquesta podem saber quantes emissions s’alliberen a l’atmosfera de gasos efecte hivernacle, a més buscar la manera d’estalviar per impulsar la sostenibilitat.

El concepte Eficiència Energètica es va crear a Alemanya l’any 1988 i compren una sèrie de paràmetres de construcció per aconseguir que l’edifici tingui un consum energètic nul amb unes altres prestacions de confort a l’interior, gasta menys amb el mateix confort, amb rangs de temperatura de 25 °C a l’estiu i 20 °C a l’hivern aconseguint un estalvi energètic del 90%. En canvi, el concepte de Certificació Energètica va sorgir el 1998 en la primera conferència Internacional d’Eficiència Energètica que es va fer a Àustria, va nàixer com una mesura per l’esgotament de les fonts d’energia fòssils. El Certificat Energètic reflecteix la demanda energètica d’un immoble o casa a punt per ser ocupada i té en compte els sistemes de ventilació, refrigeració, il·luminació, calefacció i aigua calenta, sent aquest certificat obligatori per a tots els edificis o cases, és imprescindible eximir-lo per vendre o llogar, Espanya és obligatori des de l’1 de juny del 2013 a través del RD 235/2013. En tot aquest temps només va funcionar els dos primers anys després, la relaxació ha fet que es deixés d’aplicar sempre amb el vistiplau dels governs de torn. La venda o lloguer sense aquesta acreditació pot suposar una sanció de 6000 eu, la validesa d’aquest certificat és de deu anys excepte quan la qualificació sigui una G, llavors és de 5 anys.

La Certificació Energètica rebaixa les emissions de gasos efecte hivernacle, els principals responsables de l’escalfament global, amb un ús responsable de l’energia, gastant menys recursos i baixant la petja de carbó, l’energia és fonamental pel desenvolupament sostenible, accelera el progrés econòmic i social millorant la seva productivitat. Segons la UNESCO en el seu programa “Educant per un Futur Sostenible” el progrés sostenible té quatre modalitats potents, l’Ecologia, la Social, la Política i l’Econòmica totes elles indispensables per arribar a l’objectiu del 2050 amb emissions zero. Aquestes tendències com la descarbonització, la digitalització, l’electrificació i la descentralització, marcaran el canvi de les societats, tal com ara les coneixem, les que estan més compromeses amb l’Eficiència Energètica, la reducció d’emissions i la sostenibilitat del nostre hàbitat.

En l’actualitat segons dades de l’IDAE (Institut per la Diversificació i estalvi d’Energia) la gran majoria d’habitatges de Catalunya no arriben al mínim exigit, més del 80% dels edificis tenen una qualificació E, F o G entenent que l’escala és A, B, C, E, F o G son les últimes qualificacions. Segons aquest institut que depèn de la Generalitat a finals d’aquest any o principis del 2024 s’aprovarà la nova Directiva d’Eficiència Energètica de l’Edificació amb la qual el govern pretén arribar al 2040 amb totes les construccions, noves o velles, amb una qualificació de A i B, les més altes. Això suposarà pel ciutadà una despesa econòmica que serà més gran pels que tinguin els habitatges més vells, juntament amb aquestes mesures i tenim el parc automobilístic que seguirà el mateix camí, ja podem fer una guardiola ben grossa pel que ens tocarà pagar als ciutadans, poca broma.

El futur de la sostenibilitat té l’objectiu pel 2050 passa per tenir cada dia una major eficiència energètica i com a vector principal l’optimització del consum d’energia que ens permeti arribar als mateixos nivells de qualitat de vida amb aplicació de mecanismes per estalviar energia sense cap pèrdua d’energia, l’eficiència busca un equilibri entre consum d’energia i l’ús de serveis bàsics que fem servir i necessitem en la vida diària. Dins la societat cada cop i tenim més actors implicats en promoure l’Eficiència Energètica, els governants, empreses de producció d’energia i consumidors, i l’aportació de tots és fonamental per arribar als objectius fixats de Sostenibilitat Energètica, cada cop més empreses estan adoptant els principis d’Eficiència utilitzant fonts renovables que els permet fer la mateixa producció reduint molt l’impacta ambiental inclús algunes arriben a sistemes de producció de zero emissions. Els consumidors, l’eix central i fonamental del gran impuls de l’Eficiència Energètica amb el seu compromís cada cop més gran és la força per fer avançar aquestes mesures de manera ràpida, sense els consumidors no seria possible i per últim els polítics que cada cop hi tenen més interès, perquè els interessa la sostenibilitat o per guanyar vots, tant se val, la qüestió es anar engrandint aquest interès pel bé del medi ambient i el planeta. Per acabar, cal dir que per fer aquesta adaptació, els ciutadans de Catalunya, sembla complicat i en tan poc temps, el parc d’habitatges és molt antic es va edificar la major part abans dels anys 80 i aleshores les lleis de la construcció no requerien ni aïllaments ni mesures d’optimització energètica. Molt complicat i una gran despesa econòmica pels ciutadans. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -