14.3 C
Amposta

No als greixos “trans”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Què son i com és que cada cop se sent més a parlar de la perillositat per a la salut dels greixos trans?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va presentar l’any 2018 un ambiciós pla d’acció per instar els governs de tot el món a erradicar els greixos trans l’any 2023. Els greixos artificials trans, més coneguts per molts consumidors com a olis vegetals parcialment hidrogenats, són responsables de mig milió de morts anuals; moltes de les quals corresponen a països en vies de desenvolupament, poc informats i preparats per afrontar les amenaces que pot tenir per a la salut un producte molt apreciat perquè és barat i tarda molt a fer-se malbé. Els greixos trans són l’oli comestible de producció industrial que serveix per elaborar margarina i altres productes que embussen les artèries i que s’associen a milions de morts prematures.

Utilitzats a començaments del segle passat, els àcids grassos trans es creen modificant l’estructura molecular dels olis vegetals. Aquest procés endureix l’oli, que tarda més a fer-se malbé, i confereix una textura cremosa al glacejat de pastissos i les magdalenes, però fa estralls en el sistema circulatori humà. Un dels seus efectes més perjudicials és que fa pujar el nivell de l’anomenat colesterol dolent (el LDL i redueix el del bo el HDL).

La iniciativa de l’OMS vol superar la resistència dels fabricants a través de l’educació pública i els governs, a qui insta a aprovar normatives que eliminin els greixos trans produïts per les indústries locals. A més, l’OMS també demana a algunes empreses multinacionals, que ja han deixat d’utilitzar greixos trans, que comparteixin els seus coneixements tecnològics amb els productors locals. Pel que sembla és fàcil substituir els greixos per olis més saludables i els consumidors no notaran cap diferència de gust. Es tracta, en definitiva, d’ajudar a prevenir en tot el món les malalties cardiovasculars.

Alguns aliments processats on avui dia estan presents els greixos trans són: la pastisseria industrial, les galetes, les biscotes, els aperitius salats, les crispetes, les patates fregides i els snacks, els plats precuinats o fregits com alguns pastissos, les croquetes o els canelons, les masses de pizza, la pasta de full, les xocolates, les cremes i les margarines.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -