Salut i bons aliments

Les begudes en general

Les begudes són líquids aptes per al consum humà, en les quals predomina l’aigua. L’objectiu principal que tenen -especialment en aquelles en què l’aigua és el component gairebé únic- és satisfer les necessitats hídriques de l’organisme. No obstant això, l’acte de beure –a més de cobrir una evident necessitat fisiològica- té moltes vegades un component lúdic o social.

El terme genèric “begudes” engloba una diversitat de líquids que compren des de l’aigua mineral fins a les begudes refrescants, el vi, la cervesa i les begudes alcohòliques d’alta graduació.

Des d’un punt de vista nutritiu -exceptuant la seva contribució a l’aportament hídric- en la majoria dels casos és nul, ja que les begudes no tenen macronutrients.

Respecte a les begudes alcohòliques, es recomana fer-ne un consum moderat. Si bé aquestes begudes alcohòliques-en especial el vi i la cervesa- són una font gens menyspreable de vitamines, minerals i antioxidants naturals.

El consum abusiu de begudes alcohòliques pot incrementar el risc d’altres malalties i d’accidents; i no s’han de prendre mai durant l’embaràs, la lactància i la infantesa.

Segons si contenen alcohol o NO les begudes es classifiquen en: (a) begudes NO alcohòliques, com l’aigua mineral i les begudes refrescants, i (b) begudes alcohòliques, com el vi, la cervesa i les begudes espirituoses o destil·lades o també denominades d’alta graduació.

VERITAT o FALS

Els ous es poden congelar

VERITAT. Més enllà de les llegendes urbanes -que diuen, per exemple, que mai s’han de congelar els lactis ni les fruites -, la veritat és que gairebé tots els aliments es poden conservar si es fa amb un fred de temperatura extrema.

L’important no és el què, sinó el com. I si s’aprèn a congelar amb les tècniques adequades, no hi haurà més impossibles. Com per exemple, els ous a punt de passar-se de data de caducitat.

SÍ, els ous es poden congelar. De fet hi ha empreses que es dediquen a això amb èxit. A l’ambient domèstic també es pot fer-ho, simplement s’ha de treure l’ou de la seva closca perquè aquesta no es trenqui a l’expandir pel procés de congelació. El pas següent és posar-lo en un recipient hermètic, deixant un espai lliure, ja que l’ou augmentarà en volum.

Per congelar els ous sencers és preferible batre i agregar un pessic de sal, sucre o un component àcid que eviti que el rovell s’endureixi i es formin grumolls al descongelar-lo. Si es fa així, després els ous es poden utilitzar, per exemple, per a fer les truites de patates.

També es pot congelar el rovell i la clara per separat, és un bon recurs, i es tindran més opcions a l’hora d’utilitzar-los. La clau està a saber prèviament per a què es volen utilitzar els ous congelats.

Per evitar que el fred cremi l’ou, es cobreix amb un film transparent abans de tancar la tapa del recipient hermètic en el qual es vol guardar. És important i necessari cuinar-los a una temperatura suficient abans de consumir-los (és a dir, fins que quallin), de manera que així es minimitzen els possibles riscos per a la salut derivats dels microorganismes patògens que podrien estar presents.

LA XIFRA

Un estudi publicat a finals del 2019 per la revista mèdica JAMA, indica que un major consum de refrescos ensucrats pot fer augmentar el risc de malalties amb greus conseqüències.

L’estudi es basa en el seguiment fet a 450.000 persones de 10 països europeus durant setze anys. Els autors de l’estudi consideren que les seves conclusions han de servir per a impulsar iniciatives de salut pública per limitar el consum de refrescos.

Segons els principals resultats de l’estudi, beure 2 o més gots de refrescos ensucrats al dia, en comparació amb menys d’un got al mes, s’ha associat amb un major risc de mort per diverses causes.

Es va trobar un risc més elevat de mort per malalties circulatòries associades a consumir 2 o més gots al dia de begudes refrescants endolcides, així com un major risc de mort per malalties digestives associades a beure’n 1 o més d’un got al dia.

D’altra banda, no es va observar cap associació entre el consum d’aquest tipus de begudes ensucrades i la mortalitat en càncer.

Durant el període de setze anys en què es basa la investigació es van produir 41.400 morts. El consum de begudes refrescants ensucrades es va recollir en qüestionaris de dieta entre els anys 1992 i 2000.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close