14.3 C
Amposta

L’ACM impulsa el projecte “Arrelament” per combatre el despoblament

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) està desenvolupant un projecte amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. El projecte “Arrelament al territori” pretén detectar problemàtiques i necessitats a les zones afectades per aquest fenomen i implementar iniciatives i bones pràctiques que ajudin a potenciar el territori.

En aquest sentit, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha insistit amb què “cal actuar d’una manera decidida i urgent per afrontar el despoblament al nostre país” i ha explicat que “volem un territori equilibrat i vertebrat i per aconseguir-ho cal que els veïns i veïnes que viuen en municipis petits disposin de les mateixes oportunitats de desenvolupament que la resta del territori”. A la vegada, Soler ha afegit que “la digitalització, la millora de la qualitat de vida, els serveis a la persona i, sobretot, a la gent gran, les polítiques d’ocupació i les oportunitats per als joves són claus perquè els municipis petits tinguin un futur esperançador i ple de vitalitat”.

El projecte “Arrelament al territori” compta amb tres fases. En la primera es va fer una diagnosi sobre el terreny, d’acord amb un estudi conjunt amb la Fundació Pi Sunyer (Estudi sobre despoblament i envelliment de la població), per conèixer les principals problemàtiques relacionades amb el despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis catalans i que va servir per escollir les comarques on es desenvoluparan els projectes pilot.

En la segona fase es va fer una anàlisi detallat de les comarques on es poden implementar les proves pilot per conèixer millor les problemàtiques i realitats relacionades amb el despoblament amb entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics.

I ara el projecte està en la tercera fase, en la qual s’ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s’implementaran aquest 2021.

S’ha fet partícips els municipis i consells comarcals per tal que proposin iniciatives i projectes que han d’anar destinats a serveis d’atenció a les persones i orientats a millorar la qualitat de vida contribuint a evitar el despoblament. Així, es preveu escollir projectes nous relacionats amb l’atenció a la gent gran, activació d’habitatges buits, eines digitals vinculades a l’atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l’arrelament al territori.

La FTBG finançarà el 50% dels tres projectes escollits, als quals es preveu destinar 70.000 euros. Està previst que a mitjans d’abril es facin públics els tres projectes seleccionats pel jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG i representants de la Fundació Pi i Sunyer i l’ARCA.

Actualment, a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants (representen el 51,5% dels municipis), que només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament. A més, també hi ha 38 municipis de més de 1.000 habitants que en els darrers 20 anys han perdut població.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -