14.3 C
Amposta

La Terra Alta esquiva les males previsions i cull més raïm que l’any passat en una verema desigual

La campanya es tanca amb únic brot de Covid i no ha calgut obrir l'alberg per aïllar temporers contagiats

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La campanya de verema a la Terra Alta es tanca amb alleugeriment i satisfacció. La producció ha superat fins i tot la de l’any passat, amb 36,5 milions de quilos de raïm registrat a la DO -800.000 més que l’any passat- però ha estat una collita desigual, amb molts pagesos que “no han collit literalment res”. També han funcionat els protocols per contenir la covid-19. L’alberg que es va preparar a Batea per aïllar malalts de covid no s’ha obert i només es va detectar un brot, amb 6 positius, en un celler abans de començar la verema. A les borses de treball del Consell Comarcal i d’UP, obertes per suplir l’arribada de temporers de fora del territori, es van inscriure unes 400 persones i es van tancar 80 contractes de treball.

Al mes d’agost, les millors previsions per a la verema a la Terra Alta apuntaven a una baixada de la producció d’entre el 20 i 25% respecte a l’any passat. La Generalitat havia obert una línia d’ajuts per collir en verd, per contrarestar l’excés d’estoc de raïm i de vi que hi havia al mercat per la covid-19 i el confinament, però finalment només un 1% de les hectàrees de la comarca s’hi ha acollit. D’altra banda, l’afectació del fong míldiu han estat molt desigual però, mentre en algunes vinyes “no s’ha collit res”, la resta han donat millors rendiments dels previstos, com ha destacat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta.

En gairebé totes les varietats, les vinyes han tingut més producció que el 2019 i a punt de tancar el registre vitivinícola de Catalunya, la DO Terra Alta ha registrat 36,5 milions de quilos de raïm. L’any passat se’n van collir 35,7, amb moltes vinyes afectades per l’onada de calor que es va patir a principis de l’estiu. “El final de campanya creiem que és excel·lent”, ha ratificat Miquel Piñol, coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre.

La quantitat d’ampolles de vi que s’acabaran comercialitzant encara és una incògnita. “Per la pandèmia, el canal Horeca està com està. Hotels, cafeteries i restaurant treballen en unes condicions bastant complicades però els cellers de la terra Alta, durant el confinament i la pandèmica, han seguit embotellant, hem seguit qualificant vi i alguns cellers han embotellat més vi que l’any passat, sobretot els que el destinen a canal alimentació”, ha explicat Rius. La davallada d’ingressos al Consell Regulador “ha estat important” però menys del que es preveia.

Més mecanitzada, menys mà d’obra

Des del sindicat UP han apuntat que la verema s’ha mecanitzat més enguany i hi ha hagut menys necessitat de mà d’obra. Així i tot, per evitar l’arribada de temporers de fora del territori, es va mantenir tancat l’alberg que s’habilita tots els anys a Batea i es van crear dues borses de treball específiques per trobar jornalers. A la borsa del Consell Comarcal de la Terra Alta i a la d’Unió de Pagesos s’hi van inscriure unes 400 persones i es van tancar uns 80 contractes de treball. El sindicat va oferir feina a joves de pisos tutelats de Móra d’Ebre i Flix.

Campanya lliure de covid

En tota la campanya de verema, a la Terra Alta només s’ha registrat un brot per covid-19. Va ser en un celler i va afectar 6 persones però de seguida es van poder tallar les cadenes de transmissió. Els cellers i viticultors van rebre informació per part del Consell Comarcal, el Departament d’Agricultura, els sindicats agraris i la DO per saber com actuar en cas de detectar algun positiu així com sobre els protocols i mesures preventives que calia seguir. “Cal agrair la coordinació i el treball conjunt perquè els resultats han estat molt positius”, ha destacat Neus Sanromà, presidenta de la Terra Alta. “Volíem demostrar que treballant bé, les coses funcionen. La notícia bona és que la covid ha afectat zero a la campanya de verema a la Terra Alta”, ha afegit Jesús Gómez, director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre.

L’Ajuntament de Batea va cedir un alberg per aïllar temporers pendents de fer-se les PCR o que haguessin estat contactes estrets de positius, si no tenien la possibilitat de fer-ho a casa. “No ha calgut activar-lo ni entrar ningú”, ha destacat Gómez. “Els cellers han treballat molt estrictament els protocols i els treballadors han assumit que calia evitar riscos o evitar tancar cap celler. Ningú ha hagut de parar per res i trasllado la felicitació al sector”, ha afegit el director d’Agricultura.

L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, també ha aprofitat per demanar que els ajuts per l’afectació del míldiu es paguin amb celeritat perquè tot i els bons resultats de la campanya de verema, molts pagesos han patit greus pèrdues. “La campanya ha estat molt desigual. Hi ha pagesos que literalment no han collit res i la diferència és més acusant en la gent que treballa en ecològic. Per als que tindran pocs ingressos o cap, que s’agilitzin els ingressos perquè arribin abans de final d’any”, ha reclamat.

Preus i qualitat

Finalment, els preus del raïm s’han mantingut similars a l’any passat, “inclús més que l’any passat perquè el raïm de qualitat té un valor afegit i el viticultor també l’ha de percebre”, com ha explicat el secretari del Consell Regulador. Els preus oscil·len entre els 0,25 i els 0,60 euros per quilo. “Pel míldiu i la verema en verd, hem aconseguit que es pagui per sobre dels 30 cèntims d’euros que demanàvem”, ha apuntat també el coordinador d’UP.

Pel que fa a la qualitat, gràcies a la garbinada però sobretot al cerç, “les vinyes finalment han tingut un estat fitosanitari fantàstic”. El cerç és un vent predominant a la Terra Alta, que asseca la fulla i el raïm en períodes d’humitats altes i precipitacions i ha protegit les vinyes del míldiu més que en altres zones productores de Catalunya.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -