14.3 C
Amposta

La manca de mitigació i adaptació

Fa més de deu anys els científics van observar que la terra estava desequilibrada energèticament en 0,6 W/m², una part va a parar als oceans, i la conclusió és que l'excés d'energia provoca l'escalfament del planeta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els científics han estudiat molt bé i saben que des del segle XIX els gasos absorbents d’infrarojos escalfen la superfície terrestre i la gran quantitat de GEI provocats per l’home van canviant amb el temps i la seva procedència, la industrialització va suposar un gran experiment en cremar combustibles fòssils, deixant a banda el carbó, i que allibera grans quantitats de diòxid de carboni a l’atmosfera m’entres el CO₂ ha assolit actualment nivells que no existien fa milions d’anys.

La pregunta és, quin serà l’augment de la temperatura global a l’haver duplicat el CO₂ atmosfèric ,segons científics independents de la Universitat de Colúmbia pot anar d’1,5° a 4,5° Celsius m’entres que l’organisme de l’ONU que es cuida d’aquest tema, Grup Intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic aposten que serà dels 1,5° a 3° Celsius, si amb aquestes qüestions vitals ja no ens posem d’acord costarà molt acabar amb aquest problema tan greu. Tenint en compte que la gran quantitat d’aerosols que es gastaven, han disminuït, podem dir que és una bona notícia per la salut de les persones, ja que provoquen la contaminació per partícules tant fines com gruixudes que maten a gran quantitat de persones alhora que desemmascaren l’escalfament dels GEI que quedaven ocults pel refredament dels aerosols.

Fa més de deu anys els científics van observar que la terra estava desequilibrada energèticament en 0,6 W/m², entrava molta energia solar i en sortia molt poca de radiació a l’espai assegurant que aquest excés d’energia era la causa d’aquest escalfament global m’entres que una gran part d’aquest excés va a parar als oceans, ara amb la disminució dels aerosols el desequilibri s’ha duplicat i està en 1,2 W/m² i fa que augmenti la fusió dels gels polars que interrompen les circulacions oceàniques provocant un augment del nivell del mar. A les Terres de l’Ebre podem veure les conseqüències amb la puja del mar que s’està endinsant en els conreus de l’arròs o que aquesta engolin part del Delta tot provocat per aquest desequilibri.

Segons l’ONU aquesta acceleració del canvi climàtic fa que l’adaptació que han de fer els països sigui un 50% més alta del convingut, però els països fan cas omís a l’organisme i encara redueixen el pressupost en un 15% del finançament. En el seu informe ens diu que l’escletxa de l’adaptació climàtica d’aquest any és molt deficient, la manca de preparació i d’inversions en matèria d’adaptació climàtica deixa al planeta exposat a un gran perill. Aquest any el canvi climàtic ha estat més pertorbador i mortífer en batre rècords de temperatura, les grans tempestes, inundacions, incendis forestals o onades fortes de calor. L’atzucac el tenim al davant i sense resoldre encara que s’aturessin ara tots els alliberaments de gasos GEI les alteracions climàtiques que hem provocat trigarien anys a desaparèixer. A part de la salut el canvi genera pèrdues econòmiques de l’ordre de 500.000 milions d’euros a l’any i continuaran augmentant si no s’adopten mesures per frenar-lo. Els països no compleixen els acords sobre adaptació i mitigació del canvi climàtic signats a la cimera del COP 26 a Glasgow per unanimitat dels assistents, el descens del finançament en un 15% sense afegir-hi la puja del 50% compromet i perjudica el procés sobre el canvi climàtic i ens porta a fer la pregunta, de què serveixen aquestes cimeres de tots els països per frenar el canvi climàtic si els acords presos per unanimitat com els de Glasgow no es compleixen. El compromís de tots és molt baix i així no aturarem el desastre que ens ve a sobre.

Estem vivint en un planeta on tenim un clima desbocat provocat per l’activitat de les persones en una gran part i amb el que ens costa de donar una resposta, la inacció que estem provocant entre altres efectes provoca una gran injustícia a les noves generacions, els joves han d’entendre i saber com estar la situació i poder fer les accions convenients per assegurar-se un futur. Segons l’investigador James Hansen, de la Universitat de Colúmbia, s’ha desenvolupat un gran problema en les democràcies occidentals substituint Una persona/Un vot per Una persona/ i euros permetent que els interessos financers de les indústries alimentàries, de la Fusta o dels combustibles fòssils comprin a polítics per deixar fora de control el clima i ells es puguin anar enriquint a costa de la salut i seguretat dels ciutadans, els boscos es gestionen malament, l’agricultura està dissenyada per a fer diners no alimentar, la gran toxicitat ambiental està acabant amb insectes i pol·linitzadors, per tant, l’iniciï de la vida, no ho hem de permetre. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -