14.3 C
Amposta

La Generalitat guardona el tortosí Josep Fóres Cid amb el Diploma Mestre Artesà Alimentari

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha atorgat el Diploma de Mestre Artesà Alimentari 2022 a un total de 25 persones, de les quals 10 son flequers, 6 pastissers, 6 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger; en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici, com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

D’aquest 25, un és de les Terres de l’Ebre, en concret, el carnisser Josep Forés Cid de Tortosa. La història de l’empresa es remunta a l’any 1981, quan Forés va obrir una petita carnisseria a Tortosa amb la idea de donar servei de venda de carn de porc i fer embotits amb la recepta familiar de la iaia. La primera carnisseria de Forés & Cid Cansaladers estava situada al mercat de Tortosa i l’obrador, al barri de Remolins. Aquest punt de venda prompte va quedar petit i l’any 1987 van inaugurar una fàbrica al polígon industrial Baix Ebre, on des d’aleshores elaboren els seus productes i els repartixen pel territori.

El Departament atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que acrediten mèrits excepcionals de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.

Es considera artesania alimentària l’activitat d’elaboració de productes alimentaris, que, complint els requisits assenyalats per aquesta matèria, estan subjectes a unes condicions durant tot el seu procés productiu que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat, i amb característiques diferencials, obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal de l’artesà/ana.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

De forma complementària a aquests diplomes, el Departament va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà/ana Alimentari/àira Innovador/a, dotat amb 3.000 euros per al premi i 1.000 euros per a l’accèssit. Aquest premi reconeix l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Actualment, i fins l’1 de setembre d’enguany, està oberta la presentació de candidatures per a la convocatòria 2022 del guardó. Més informació al web del DACC.

Els guardons d’artesania alimentària (diplomes de mestre artesà i premi al jove artesà alimentari innovador) seran lliurats per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, Teresa Jordà, en una cerimònia oficial que tindrà lloc a la tardor.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -