14.3 C
Amposta

Estem perduts

És probable que en la gran majoria de la nostra dieta hi tinguem microplàstics, petites partícules de menys de 0,5 m/m de diàmetre que estan presents en la llet, carns, però que també les podem ingerir a través de l'aire o l'aigua i fer molt de mal al cos humà

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La urgència de treure els plàstics de la vida diària a les persones porta a organitzacions ambientals a fer una alerta per reduir de manera dràstica la fabricació i l’ús de plàstics de tots els sectors productius, el plàstic és un material present a la societat en tot el que fem o comprem per la seva resistència i les seves característiques diferents i que es poden fer servir per a diferents usos.

El 99% dels plàstics que fem servir provenen dels combustibles fòssils, per tant, tenen una gran quantitat de substàncies tòxiques, persistents i bio acumulatives amb efectes nocius pel medi ambient i la salut de les persones. La contaminació de microplàstics a la terra és vint-i-cinc vegades més alta que la del mar i la seva durada de mils de milers d’anys està provocant una alteració del sol i un gran impacte en l’ecosistema, segons un informe de plastivoros, el 80% de contaminació de microplàstics que tenim als oceans prové de la terra. El sector agroalimentari és el de més consum de plàstics, un 25% del total, un de cada quatre kg de plàstics hi està relacionat, en canvi, el 6% és de la producció agrícola. Els microplàstics o nanoplàstics estan a la cadena tròfica, en els aliments que mengem, l’aigua de boca i embotellada, a la mel, peixos, musclos i altres aliments.

Un estudi publicat recentment de l’agència Francesa de Seguretat Alimentària, ha connectat per primera vegada el risc de càncer de còlon amb els nitrits i nitrats. L’OMS va advertir dels riscos d’aquests productes i per donar-los visibilitat va classificar les carns processades de cancerígenes sent els embotits els més perillosos i recomanen als ciutadans la reducció del consum d’aquests productes a 150 grams a la setmana. La gran majoria de productes de la nostra dieta poden tenir microplàstics, petites partícules plàstiques de menys de 0,5 m/m de diàmetre que no es descomponen fàcilment en molècules inofensives i triguen molts anys per la seva descomposició, mentrestant perjudiquen el medi ambient i la salut de les persones.

Una altra investigació sobre microplàstics feta per la Vrije Universitat Amsterdam informa que per primera vegada han trobat a la sang humana partícules de plàstic que viatgen per tot el cos humà i s’allotgen en els òrgans quedant-se molt de temps abans de ser expulsades i que poden provocar d’anys a les cèdules humanes, la seva mort i fins reaccions al·lèrgiques de molts alts nivells pel cos humà.

Un altre perill molt important dels microplàstics és que no es veuen, viatgen amb la pols, l’aire, el menjar o l’aigua i no es poden capturar ni reciclar, fins al moment els científics no han pogut identificar ni saber tota la contaminació que produeixen la gran quantitat de plàstics fets amb substàncies diferents, n’hi ha alguns d’identificats com els combustibles fòssils, el polietilè o el poliestirè. Totes les mostres que van fer als aliments per aquesta prova tenien microplàstics, puguin assegurar que aquests estan presents en l’alimentació de les persones i animals. Cal fer una gran reforma estructural en la indústria dels plàstics per anar reduint la seva producció fent el canvi a altres productes no perillosos per la salut. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -