“L’objectiu és demostrar que un diari digital és capaç, no només de complir la seua funció com a mitjà de comunicació, sinó que, a més a més, és viable i autosuficient econòmicament”. Són declaracions de Josep Maria Arasa Fort, el director gerent de l’empresa Ebre Digital SL, editora d’EbreDigital.cat, per anunciar l’enèsima nova etapa del diari digital més antic de les Terres de l’Ebre. Una etapa en la qual, segons explica, “el diari digital tindrà estructura pròpia, desvinculada dels mitjans de capçalera de l’empresa”, motiu pel qual aquesta setmana s’estrena, com a primera mesura, “una nova secció d’Opinió en la què contractem persones de prestigi, vinculades al territori, que puguen actuar com a columnistes exclusius i generar debats rics en el contingut, i interactius a l’hora de generar debats”.
El periodista de l’Ametlla de Mar, Josep Martí, és probablement la ploma més destacada, ja que actualment és l’articulista de capçalera dels dos diaris de més prestigi ara mateix, La Vanguardia i el Confidencial, a més de tertulià habitual de RAC 1 i d’altres mitjans. Viu i treballa a Barcelona, però molts cap de setmana els passa al territori. Farà un article mensual. Ja aquest divendres s’estrena amb l’article ‘Confessions d’un nou columnista de l’EbreDigital’, una presentació en la què es compromet a participar, sense concessions, “de la conversa ebrenca”, entesa com una “comunitat” imprescindible.
També s’incorpora com a columnista un altre periodista de prestigi, Josep Garriga. Redactor i corresponsal de diari El País durant molts anys, que ara s’ha establert definitivament a Gandesa, el seu poble natal, del que recentment ha estat elegit regidor. En el seu article ‘Periodista, polític i viceversa’, qualifica el periodisme com a “sagrat” i com “una forma d’entendre i de formular la vida”, i es compromet també a escriure, quinzenalment, com el punyent periodista que ha estat sempre, perquè “m’estimo la terra”.
Un altre columnista quinzenal serà tot un referent cultural dels últims trenta anys, el biòleg i museòleg, Àlex Farnós, des de fa molt poc exdirector del Museu Terres de l’Ebre, i una de les plomes més difícils d’aconseguir amb periodicitat fixa per a mitjans. Arrenca també aquesta setmana amb un interessant article sobre Sebastià J. Arbó, el referent el territori, ja que pràcticament li ha donat el nom al territori.
El quart columnista que comença a publicar els seus articles a EbreDigital.cat és Artur Gaya, periodista i músic que feia una bona temporada sense tenir presència habitual als mitjans de comunicació. I retorna amb un excel·lent article titulat ‘2023: l’odissea es compleix’, en la que posa el focus sobre el retorn dels llibres de text a Suècia en detriment de les pantalles d’ordinador.
Hi haurà fins a una dotzena de columnistes més. També han acceptat el repte el professor de filosofia flixanco Xavier Vega, la cirurgiana planera Maria Jesús Pla, l’artista Antònia Ripoll, la promotora cultural Xènia Gaya, la jove escriptora de Tivissa Clàudia Pallisé, entre d’altres. Tots ells acompanyats pels periodistes del mateix diari digital (Jordi Siré i Dani Camacho) junt altres firmes que s’aniran incorporant progressivament.
Editorial setmanal
EbreDigital.cat també publicarà a partir d’aquesta setmana una editorial setmanal, sempre en divendres a primera hora del matí, “perquè té la voluntat de convertir-se en un referent com a creador d’opinió en l’àmbit dels mitjans digital”, afirma el periodista Josep Maria Arasa. Aquesta setmana el tema tracta sobre el futur del delta de l’Ebre, i la preocupació que genera que no hi hagi actors d’un partit clau, el Partit Popular. ‘On estan els representants del PP?’, és el títol.