14.3 C
Amposta

Les Terres de l’Ebre capten la xifra d’inversió estrangera més alta de la sèrie històrica en els darrers 5 anys

El Govern destinarà enguany gairebé 100MEUR en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les Terres de l’Ebre han captat gairebé 470 milions d’euros d’inversió estrangera en l’últim quinquenni (2019-2023), la xifra més alta de la sèrie històrica i sis vegades superior a la del període anterior (2014-2018). Ho ha anunciat aquest dimarts el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’ davant d’una setantena d’empresaris a Tortosa.

Durant la seva intervenció, Castellanos ha explicat que aquestes dades “posen de manifest la potencialitat d’aquest territori, amb una oferta important de sòl industrial, un teixit diversificat i una posició geoestratègica clau”. Una inversió estrangera “que impulsa la reindustrialització, fomenta l’equilibri territorial i la creació de llocs de treball: a les Terres de l’Ebre aquests projectes d’inversió de multinacionals estrangeres han suposat la creació de 550 nous llocs de treball”, ha subratllat.

De fet, segons dades d’ACCIÓ, actualment (dades 2023) hi ha 31 filials d’empreses estrangeres a les Terres de l’Ebre, un 24% més que l’any anterior. Provenen principalment de països com el Regne Unit, els Estats Units, Suïssa, França i Bèlgica; i es dediquen als sectors de l’agricultura, l’alimentació, l’automoció i la química.

Suport al creixement empresarial

Durant l’acte, que ha servit per presentar els principals ajuts i serveis que l’agència posa a disposició de les empreses, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha donat a conèixer que el Govern, per mitjà d’ACCIÓ, destinarà enguany gairebé 100 MEUR en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més que l’any passat. Castellanos ha assegurat que aquest 2024 “serà un any complex, amb disrupcions globals i una situació macroeconòmica que pot impactar en la competitivitat de les empreses catalanes” i que, en aquest context, “des del Govern volem ser útils per a l’ecosistema empresarial” i “acompanyar-lo en tot el procés de transformació cap a un model de negoci sostenible, digital, innovador i tecnològicament disruptiu”. “A les Terres de l’Ebre comptem amb un accelerador per aconseguir-ho, els Fons Nuclears, que nodreixen part de les línies d’ajut d’ACCIÓ i que han de servir per generar actuacions de desenvolupament econòmic i transició energètica al territori,” ha destacat.

L’acte també ha comptat amb la participació del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. Salvadó ha assegurat que “ACCIÓ és un aliat imprescindible; a través de l’agència estem publicant les primeres convocatòries del Fons de Transició Nuclear per contribuir que arribin el més ràpid possible”. El delegat del Govern també ha subratllat que “a més, anem treballant actuacions en sòl industrial, de suport a les empreses i amb un model d’FP que ens garanteixi comptar amb treballadors disponibles segons les necessitats de l’empresa”. En aquest sentit, ha destacat que “tot això ens fa que les Terres de l’Ebre siguem candidats ferms per albergar activitat econòmica i ajudar, també via fons de transició nuclear, a poder créixer i d’una manera més competitiva”.

Més suport a l’empresa catalana

Aquest 2024 les empreses catalanes poden accedir a una quinzena de línies d’ajut i més de 50 serveis amb l’objectiu de fomentar la seva reflexió estratègica, innovació, internacionalització, la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic.

Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2024. En primer lloc, en l’àmbit de l’estratègia empresarial, s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de recursos europeus, la sostenibilitat o la digitalització. També s’ha presentat la iniciativa Noves Oportunitats de Negoci -un ajut de fins a 200.000 euros per definir o implementar projectes de canvi estratègic per diversificar-se sectorialment o impulsar nous segments de negoci- i s’ha subratllat la importància de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea.

Pel que fa a la innovació destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic, o el servei d’Assessorament en propietat industrial i intel·lectual per protegir i registrar iniciatives innovadores. En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat iniciatives com el Programa Innovació Oberta que ofereix suport a iniciatives d’innovació disruptiva (fins a 25.000€), o l’Startup Capital, un ajut de 100.000 euros per empresa per garantir els primers mesos de vida de les startups tecnològiques.

En l’àmbit de la internacionalització, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. A més, poden accedir a un ajut de fins a 60.000 euros per obrir noves filials a l’estranger o a una subvenció de fins a 15.000 euros per impulsar actuacions de promoció internacional en l’àmbit digital i presencial. A més, ACCIÓ posa a disposició del teixit empresarial català l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per si les pimes han de superar algun obstacle en el seu procés d’internacionalització.

Per últim, amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, durant la jornada s’ha presentat la línia d’Alt Impacte, un ajut per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi. Subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.

Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts i serveis d’ACCIÓ per aquest 2024, l’agència ha organitzat jornades de presentació a Barcelona, Tortosa, Tremp (07/05), Lleida (08/05), Manresa (09/05), Girona (15/05), Tarragona (16/05) i Vilanova i la Geltrú (17/05).

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -