EbreNotícies

Gairebé el 70% dels lectors d’Imagina Ràdio retirarien el monument franquista de Tortosa

La setmana passada vam publicar una enquesta on preguntàvem als lectors d’Imagina Ràdio si retirarien o no el monument feixista del mig del riu Ebre que hi ha actualment la ciutat de Tortosa. Fins avui hi han participat més de 1.420 persones. El 63,46% dels vots, concretament 903, s’han mostrat a favor de la retirada immediata del monument; el 21,15% (301 vots) s’han manifestat en contra perquè el consideren part del patrimoni històric; el 9,77%, exactament 139 vots, responen que no perquè se senten a gust amb el monòlit; i, finalment, el 5,62% dels vots, és a dir, 80 persones, s’han mostrat a favor de traure el monument però dins dels terminis necessaris. Resumint, gairebé el 70% retirarien el monument i poc més del 30% el deixaria tal com està.

Aquesta discussió està servida des d’abans de l’any 2016, l’any que es va realitzar la consulta popular a Tortosa en aquest sentit on van participar el 29,73% de la població tortosina. El 68% va votar que el monument segueixi on és i “reinterpretar-lo”, malgrat això, el govern de la Generalitat de Catalunya va dir fa uns dies que el monument es retirarà una vegada s’aprovi la llei integral de memòria històrica prevista per a finals d’any o principis del 2020.

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa va registrar el divendres 22 de novembre, a l’Ajuntament de Tortosa una moció en què es demana la descatalogació del monument franquista. Segons la Comissió, el monument no consta a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, per tant, no gaudeix de cap de les tres categories de protecció establertes a la Llei 9/1993 de 30 de setembre, del patrimoni cultural català. Però en canvi, el POUM de Tortosa inclou el Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat.

Arran de la pregunta que va fer aquesta Comissió sobre la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, al ple del mes de novembre, tots els grups excepte Ciutadans es van manifestar a favor de fer-ho com més aviat millor. Malgrat que l’any 2016 l’alcalde en aquell moment, Ferran Bel, va anunciar que respectaria el resultat, que en aquell moment va ser en contra de la retirada, un resultat que en aquests moments molt possiblement seria diferent.

Redacció – V. Ll. S.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close