14.3 C
Amposta

Freginals en situació alarmant, només un naixement en els últims 2 anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Freginals és un municipi del Montsià que actualment té poc més de 350 habitants. Se situa a la vall mitjana de la Foia d’Ulldecona, per on passa el camí tradicional, carretera i ferrocarril, de Barcelona a València. Es troba a llevant de la serra de Montsià i a ponent de la molla de Godall. Les activitats agràries són encara importants en l’economia del terme. Predomina el secà, on el conreu més estès i principal del terme és l’olivera.

Fa dos anys, el 2018, en aquest poble hi va haver 8 defuncions i cap naixement, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). En canvi, el 2019, segons ens ha explicat el mateix alcalde, Josep Roncero Pallarés, hi va haver un naixement. A més, també explica que en el que portem d’aquest 2020 hi ha hagut dos naixements i de cara a l’estiu n’esperen un altre. Malgrat aquesta darrera bona notícia, el municipi no està absent de la problemàtica de despoblament, ja que any rere any perd habitants. Just ahir, Nació Digital va publicar un mapa on apuntava els habitants que suposadament tindran tots els municipis de Catalunya d’aquí a 13 anys. Segons Nació Digital, Freginals aquest 2020 té 363 habitants i el 2033 en tindrà 347, un 4,4% menys.

Aquestes dades no són molt preocupants, si ho comparem amb la baixada de més del 10% dels habitants de molts municipis de les Terres de l’Ebre. Però Freginals és un municipi molt petit i qualsevol canvi a la baixa pot provocar la pèrdua dels serveis bàsics que actualment presta. L’alcalde, Josep Roncero, és optimista i creu que al poble el beneficia està situat a prop de ciutats com Amposta o Sant Carles de la Ràpita.

L’Ajuntament de Freginals no ha engegat cap campanya específica per aconseguir més població, com si ho han fet a altres pobles petits, com per exemple, a Prat de Comte (Terra Alta). Malgrat això, Roncero ens ha explicat que al mateix ajuntament tenen exposades, a la porta principal, els habitatges que es venen o es lloguen del municipi, d’aquesta manera estan a l’abast de la població d’arreu. A més, l’ajuntament també té en la seua propietat parcel·les d’habitatges per poder vendre perquè s’hi construeixin nous habitatges. Aquestes són algunes de les estratègies per pal·liar la despoblació i un dels seus objectius principals és continuar prestant els serveis essencials, com els escolars i els mèdics.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -