14.3 C
Amposta

Estat d’ànim i aliments

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Per tal de millorar l’estat d’ànim, hi ha aliments que poden aconseguir que aquest millori?

La valoració de l’estat d’ànim és en algunes ocasions una mesura subjectiva a la vegada que força suggestible. Tant en un sentit, positiu com negatiu, un aliment o un conjunt d’aliments poden influir en una persona en funció del marc o l’ambient on es pugui fer l’àpat.

Gairebé es pot dir que la capacitat d’influència a través de la dieta en aspectes com l’estat d’ànim és molt reduïda. No obstant això, s’ha de tenir en compte que hi ha un aminoàcid essencial (l’AA és la part fonamental d’una proteïna) que es diu triptòfan que sí que té quelcom a veure en l’estat d’ànim.

El triptòfan és el que se’n diu un precursor de la serotonina. I la serotonina és l’hormona cerebral que regula l’estat anímic o ansietat. Aquesta hormona, la serotonina, se li atribueix la capacitat de millorar l’estat d’ànim o reduir l’estrès d’una persona.

Tanmateix hi ha la creença que reforçant la dieta amb aliments rics en triptòfan l’estat d’ànim millora. No és cert, com qualsevol nutrient, i la proteïna n’és un d’ells, l’excés s’elimina. Amb una dieta adequada es rep la quantitat necessària d’aquest aminoàcid, present en molts aliments de consum comú.

Per exemple: els cereals, millor els integrals que els refinats. Els integrals conserven el gra que és on, a més de la fibra, hi ha una quantitat significativa d’aminoàcid triptòfan. De fet, és recomanable prendre aquests cereals integrals per sopar abans d’anar a dormir, ja que a més d’afavorir a través del triptòfan la secreció de serotonina, també generen melatonina que és l’hormona reguladora del mecanisme son-vigília.

Els lactis són altres productes de consum comú rics amb triptòfan, a la vegada que contenen minerals, com el magnesi i el zinc, que afavoreixen la seva absorció. El plàtan és un altre aliment amb alt contingut en triptòfan, així com potassi i magnesi.

I finalment, entre els aliments comuns rics en triptòfan està l’ou. Que a més de ser un aliment molt complet aporta proteïnes d’un alt valor biològic. No s’ha de rebutjar el rovell per ser ric en greixos, principalment colesterol, ja que sense el rovell s’absorbeixen menys les vitamines de la clara.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -