14.3 C
Amposta

ERC reclama al govern espanyol que aporti al fons nuclear els mateixos diners que la Generalitat

La diputada flixanca Norma Pujol recorda que l’Estat és qui té les competències en matèria nuclear i que recapta milers de milions d'euros

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Esquerra Republicana presentarà al Congrés dels Diputats una proposició no de llei on es demana que el govern espanyol implementi un Pla de Transició Nuclear a partir de l’any que ve per assegurar la diversificació econòmica i la reindustrialització de les àrees nuclears d’Ascó, Vandellòs i Cofrents arran del tancament definitiu de les centrals.

La diputada al Congrés, Norma Pujol, ha reclamat que a partir de 2023 el govern espanyol contribueixi a dotar el Fons de Transició Nuclear de la Generalitat de Catalunya amb el mateix import que aporta anualment el Govern català i que vagin a càrrec dels ingressos públics estatals provinents del sector de l’energia nuclear.

Pujol ha recordat que les competències en matèria nuclear son de l’Estat i malgrat haver fixat un calendari de tancament de les centrals “el govern de PSOE-Podemos-Comuns no ha presentat cap pla per actuar amb anterioritat, antelació i previsió oferint instruments i recursos que facin possible diversificar l’economia de les zones nuclears, revertint la pèrdua de llocs de treball que tindrem i oferir una oportunitat de futur als habitants d’aquests municipis”.

La diputada ha explicat que el govern espanyol l’any 2020 va recaptar 468 milions d’euros del Fons per al finançament de les activitats del Pla General de Residus radioactius; i la previsió és que al final de la vida útil de les centrals nuclears el Fons hagi arribat als 11.000 milions d’euros. A més, addicionalment, l’Estat recapta al voltant de 300 milions d’euros anuals per impostos directament vinculats a la producció nuclear.

Segons Pujol, “no és comprensible que el govern espanyol no hagi establert cap conveni o Pla de Transició Justa destinat a la creació d’activitat i ocupació a les zones exposades al tancament nuclear, i, en canvi, sí que ho hagin fet en altres àmbits energètics com el del tancament de les centrals tèrmiques”.

Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta; Norma Pujol, diputada al Congrés; i Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha explicat que el text de la proposició no de llei el presentaran en format moció als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre. “La central nuclear és l’empresa amb major impacte laboral i econòmic a la nostra comarca, i les més properes; i volem tenir futur després del tancament de la central nuclear”, ha dit Carim.

Per altra banda, Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, ha manifestat que “l’interès del govern espanyol pel futur de les nostres comarques és completament nul. Fa poques setmanes vam expressar el nostre rebuig al tancament de l’Oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre i ara veiem com, una vegada més, se’n desentén de tota la responsabilitat que té en el tancament nuclear i les conseqüències laborals i econòmiques que pot comportar a les nostres comarques”. D’aquí que la presidenta hagi reclamat al govern espanyol la seua implicació per ajudar a dotar d’oportunitats i nous projectes de futur unes comarques que abans del tancament de les centrals ja pateixen despoblament.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -