14.3 C
Amposta

Els edulcorants artificials

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Ja vam parlar d’alguns inconvenients de l’excés de la ingesta del sucre, però quins són els seus substituts més habituals i els seus efectes.

Els edulcorants “artificials”, o substituts del sucre, són substàncies que s’utilitzen reemplaçant la sacarosa (que és el sucre de taula) per a endolcir aliments i begudes. El seu poder edulcorant és major que el del sucre, per la qual cosa es necessiten menys quantitats, i el seu valor calòric és molt menor, motiu pel qual d’entrada semblen molt interessants per a la pèrdua de pes i la diabetis.

Tot i això, d’un temps ençà la polèmica sobre la seguretat d’aquestes substàncies va en augment. L’associació de la sacarina amb el càncer va aparèixer ja als anys setanta i actualment es relaciona amb un major risc a patir alteracions metabòliques, com la intolerància a la glucosa. Per tant, els edulcorants i la seva innocuïtat es troben en un món ple de controvèrsia.

D’una banda sembla que estudis controlats aleatoritzats mostren que refrescos amb edulcorants són beneficiosos per a la pèrdua de pes, sempre que s’estigui seguint una dieta equilibrada, un estil de vida saludable i en les quantitats diàries màximes autoritzades. Aquest fet, però, sembla tenir més a veure amb la reducció de consum de begudes ensucrades que no pas per l’efecte que pot tenir l’edulcorant artificial en si. Al mateix temps que es consumeix una beguda edulcorada no se n’està consumint d’ensucrades, per tant, la recomanació pot anar més dirigida a la substitució d’aquests quan s’incorpora a un pla nutricional de pèrdua de pes. Així doncs, no hi ha evidència suficient per indicar que són els edulcorants artificials els encarregats de disminuir la ingesta energètica, baixar el pes corporal i reduir el risc metabòlic.

Si bé falta evidència per relacionar els edulcorants amb la pèrdua de pes, també en manca per a demostrar els possibles efectes adversos. L’interès i el creixent coneixement de la microbiota intestinal en els últims anys, fa estudiar l’impacte que poden tenir els edulcorants artificials sobre aquests microorganismes i les seves funcions fisiològiques.

Els principals edulcorants artificials que s’utilitzen al nostre país són: l’ASPARTAM (codi alimentari de la UE és E951), la seva ingesta diària admissible és de 40 mg/kg de pes al dia; la SACARINA (E955) i 5 mg l’ACESULFAME (E950) 9 mg; el CICLAMAT (E952) 7 mg i la SUCRALOSA (E955).

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -