14.3 C
Amposta

Els aqüicultors del Delta tindran 4 milions de m2 de per cultivar cria de musclo fora de les badies

La campanya 2023 es tanca amb 3 milions de quilos recollits i sense mortalitats rellevants tot i la pujada de la temperatura de l’aigua de la badia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els aqüicultors del delta de l’Ebre tindran una nova concessió per cultivar cria de musclo fora dels Alfacs i el Fangar. Es tracta d’un espai de quatre milions de metres quadrats situats entre l’Ampolla i l’Ametlla de Mar on podran captar fins a dos milions de quilos de cria amb el sistema long-line. D’allí, se sembraran a les muscleres de les badies com és habitual, garantint un producte de proximitat, de qualitat musclo del Delta. El sector assegurarà la producció cada any i també un estalvi d’entre el 40% i el 60% del cost que té comprar la cria quan mor per la calor. Les proves han tingut bons resultats, com també les de producció d’algues, d’enciams marins concretament, que s’ampliaran amb altres varietats per diversificar el sector.

El canvi climàtic ha provocat que molts estius, les altes temperatures de l’aigua de les badies del delta, matin la cria de musclo, la llavor amb la qual s’ha de sembrar la campanya següent. Els aqüicultors es veuen abocats, com va passar l’any passat i anteriors campanyes, a comprar la cria a fora, en altres països, i sumar un alt preu als costos de producció, que l’any passat es va duplicar perquè el problema de la mortalitat s’escampa en altres llocs d’Europa. Amb aquest context, se’n van comprar i sembrar menys.

En dos o tres campanyes aquesta situació no s’ha de tornar a produir. Enguany s’ha fet una prova pilot per sembrar cria de musclo fora de les badies del delta de l’Ebre i els resultats han estat “excel·lents”, com apunta el president de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), Álvaro Acero. La fixació s’ha provat amb 170 quilos de llavor, i el musclo petit criat fora de les badies ha assolit una “mida comercial en els terminis esperats” i una qualitat òptima com a musclo del Delta, s’ha adaptat a les aigües interiors sense problemes, i es dona per viable el procés.

Després de constatar que a l’exterior de les badies del Delta hi ha una important fixació de llavor autòctona, es va plantejar estudiar “la viabilitat tècnica i econòmica” de captar aquesta llavor de musclo exterior per a la següent campanya a l’interior de les badies. La prova s’ha fet amb la captació de les gàbies de cultiu de peix ubicades a l’Ametlla de Mar. A la tardor quan es va fer la sembra de les cries, que es van preparar en cordes i han estat submergides en una musclera dels Alfacs per fer-ne control de creixement i supervivència.

Nova concessió

Acció Climàtica ja treballa en una concessió exclusiva per als aqüicultors, perquè disposin de quatre milions de metres quadrats d’espai marí per a la captació de musclo (de cria) fora de les badies dels Alfacs i el Fangar. El sector té una demanda anual d’1,5 milions de quilos de cria de musclo cada any i l’espai permetrà la producció de fins a 2 milions de quilos. “Entenem que és la millor assegurança que oferir al sector del musclo, garantir que cada any tindrà cria, que no n’hauran de buscar fora, que n’assegurem la qualitat i que tindran infraestructura per fer-ho”, ha remarcat Jesús Gómez.

La concessió és “prioritària” per al Govern. El termini amb què es treballa la concessió és d’uns 18 mesos, perquè és un tràmit complex amb diferents administracions competents implicades. Així i tot, des del Govern miraran d’escurçar-lo, o almenys, no dilatar-lo, com ha assenyalat el director territorial. “En aquesta línia d’adaptació al canvi climàtic, plantegem tenir tot ben fet en els pròxims vuit o deu anys”, ha afegit.

Algues i marisc

De fet, a més de la preservació del Delta, la millora de la gestió de l’aigua dolça a través de PIGADE i aquestes accions per ajudar el sector aqüícola, Acció Climàtic també busca la diversificació de l’activitat amb propostes com el cultiu d’algues, una aposta amb suport de la Unió Europea. Les primeres proves han servit per detectar errors – problemes de depredació, espècies que no han funcionat bé – i estudiar l’adaptació a les millors èpoques de l’any per al cultiu. Enguany s’ha treballat sobretot amb l’ulva de mar, coneguda també com a enciam de mar.

A partir d’aquí es faran més proves amb més espècies, orientades al consum humà com l’ulva, però també altres de l’àmbit de la farmacologia i la cosmètica. Els mercats hi són, com ha recordat Acero, i cal “obrir el ventall de possibilitats” perquè “el futur de l’aqüicultura al delta de l’Ebre “passa també per la producció de nous productes com les algues”, ha afegit Gómez.

Un 15% menys de musclo

Com es va preveure a l’inici de la campanya, la producció ha caigut un 15%, però s’ha situat sobre els 3 milions de quilos de musclo, però el president de FEPROMODEL ha destacat “la molt bona qualitat” del producte que ha permès concloure la campanya com a “bona”. Les restriccions als regants, les altíssimes temperatures de l’aigua al maig o la mortalitat de la cria del 2022 – es van perdre 175.000 quilos de musclo comercial -, plantejava unes perspectives més pessimistes a l’inici.

Les vendes del producte han crescut un 10% aquest 2023 i els productors acaben la campanya amb cria per a l’any que ve, a l’espera de com acabi l’estiu, tot i que la temperatura de l’aigua es manté “dos o tres graus per sota de la mitjana dels últims anys”, com ha apuntat el president de la Federació.

Roda de premsa

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -