Salut i bons aliments

El grup de les fruites i hortalisses (II)

Depenen la presentació final, la fruita es pot classificar com a: fruita fresca, fruita seca o fruita dessecada
La FRUITA FRESCA, que té entre un 75 % i un 95 % d’aigua, és la que no ha experimentat cap manipulació industrial prèvia a consumir-la, excepte determinades tècniques de conservació, com és el cas del fred. És la fruita que es consumeix immediatament després de collir-la o quan han transcorregut pocs dies. És la fruita que conserva les característiques organolèptiques, és a dir, el gust, la textura, l’olor i el color.

La FRUITA SECA, la que té menys d’un 50 % d’aigua, és aquella fruita on la part comestible és la seva llavor. Es caracteritza pel baix contingut d’aigua. És el cas, entre altres, de les nous, les avellanes i les ametlles. Aquest tipus de fruita és molt rica en greixos (entre el 50 % i el 70 % del seu pes); majoritàriament són àcids grassos insaturats omega-3 i omega-6 (que són molt sans). Aquestes característiques fan que siguin un aliment d’un alt contingut energètic: uns 100 grams de fruita seca aporten entre 570 i 720 kcal. Una altra característica de la fruita seca, si se les compara amb altres aliments d’origen vegetal, és que són un aliment amb una alta concentració de proteïna (entre un 13 % i un 25 %).

Són una font excel·lent de fibra i presenten quantitats considerables de vitamines, especialment la B1, la B3 i la E (encara que es perden bastant en el procés de torrat). També és destacable el contingut en minerals, principalment magnesi, fòsfor, potassi, calci i ferro.

I finalment, segons la presentació final, està la FRUITA DESSECADA. És la que té menys d’un 20 % d’aigua. És la fruita que es consumeix després d’un procés de dessecació natural o artificial. D’aquesta manera la fruita es pot conservar mesos i fins i tot anys després d’haver rebut el tractament.

La fruita dessecada conté tots els elements nutritius de la fruita de la qual procedeix, però aquests nutrients estan força concentrats, ja que, durant la dessecació de la fruita seca, es redueix el contingut d’aigua i dóna lloc a una concentració de nutrients. El seu valor calòric és considerable, per exemple, uns 100 grams d’orellana de préssec representen unes 250 kcal.

S’ha de destacar que l’ús de compostos ensofrats en el procés de la dessecació de les fruites destrueix la vitamina B1.

VERITAT o FALS

És saludable mesclar alcohol i la cafeïna de les begudes energètiques

FALS. Aquesta combinació pot tenir reaccions adverses i perilloses par a la salut. Segons dades de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària, un 35 % dels adolescents consumeixen begudes energètiques, i més del 10 % ho fan de manera sistemàtica i en combinació amb l’alcohol, pensant que les begudes energètiques amb alcohol els farà allargar més el temps de festa i els deslliurarà de la ressaca. I res més lluny de la realitat.

La cafeïna és un estimulant del sistema nerviós i del cor i l’alcohol és un depressor del sistema nerviós central. Aquest doble efecte invers fa perdre la percepció de què es va begut… de manera que se segueix bevent. Quan es mescla alcohol i cafeïna primer hi ha una sensació d’eufòria i excitació i es retarda la sensació de fatiga, tot i que després s’entra en una fase d’endormiscament. D’aquesta manera es pot dir que la cafeïna emmascara els efectes de l’alcohol i es produeix una falsa percepció de control.

Un estudi publicat pel Journal of Studies on Alcohol and Drugs determinava que la mescla de cafeïna i alcohol incrementava les possibilitats de patir lesions per accident automobilístic perquè es produïa una falsa sensació de seguretat. Per això, el consum d’aquestes begudes energètiques que porten cafeïna i es mesclen amb l’alcohol produeixen circumstàncies de conducció temerària i/o accidents de cotxe. S’agafa el cotxe amb la sensació que està ebri, però l’alcohol ha fet perdre la capacitat de coordinació.

La composició de les begudes energètiques que contenen taurina i freqüentment contenen tercers ingredients com sucre (en grans quantitats) també condicionen l’aparició d’efectes adversos.

LA XIFRA

La pesca, a Catalunya i al món, s’esgota. Actualment es produeixen cada any al món prop de 80 milions de tones de pesca marina, un sector que ocupa 34 milions de persones. Segons la FAO, prop del 80% de les espècies considerades d’interès comercial estan en situació de gran explotació. Els governs tenen molt poc en compte les advertències dels científics. Pesa més la influència de les grans indústries pesqueres, que només persegueixen els alts rendiments a curt termini. En els últims 60 anys s’ha multiplicat la producció pesquera, però si el 1950 un 80% de la captura era de pesca marina, ara aquest percentatge s’ha reduït a un 50 %. Un 20 % del peix que consumim prové de granges marines (peix capturat viu i engreixat al mar en gàbies); el 23% ve de l’aqüicultura en aigua dolça i un 6% de la pesca en aigües continentals. El consum de peix al món ha augmentat de 10 kg per persona i any durant els anys seixanta a més de 17 kg. A Espanya cada persona consumeix prop de 30 kg de peix a l’any.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close