14.3 C
Amposta

El COPATE torna a iniciar el tractament de la mosca negra al riu Ebre a principi d’any

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha dut a terme aquest dijous el primer tractament del 2022 per controlar la població de mosca negra al tram català de l’Ebre. Aquest és el tercer any consecutiu que el tractament es duu a terme a principi d’any amb l’objectiu de combatre la plaga amb majors garanties, ja que s’actua sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults.

El president del COPATE, Xavier Faura; l’alcalde de Xerta, Roger Aviñó; la vicepresidenta de Salubritat, Mercè Pedret i el director tècnic de Salubritat del COPATE, Raül Escosa, han atès els mitjans de comunicació a l’embarcador de l’Assut de Xerta, un dels punts on s’ha realitzat el tractament. “Els últims dos anys, el COPATE ha iniciat les tasques de control de la població de mosca negra a principi d’any, tal com reclamaven els tècnics, la qual cosa ha permès constatar una reducció notable de la densitat de larves durant la resta de l’any i, per tant, menys queixes per part de la població”, ha explicat el president del COPATE, que també ha avançat que la previsió d’enguany és fer set tractaments.

Per tal de garantir l’efectivitat del tractament, Endesa ha regulat el cabal de l’Ebre i ha limitat el cabal del riu a 200 metres cúbics segon. Una acció que s’ha fet d’acord amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i la delegació del govern. “Agraïm la col·laboració de la CHE i les hidroelèctriques que enguany ha permès la realització del tractament quan és necessari i esperem que això ens permeti reduir l’impacte de la mosca negra sobre les activitats econòmiques de la zona, especialment el turisme i l’agricultura”, ha dit Faura, que també ha agraït la col·laboració de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), que cedeix l’embarcació per poder fer els mostrejos.

De fet, el cabal de l’Ebre ja es va reduir dilluns al vespre, per poder fer dimarts els mostrejos. Els tècnics del COPATE van detectar una major presència de larves per quilo de micròfit a la part baixa de l’Ebre, mentre que als punts de control de Móra, Garcia o Miravet pràcticament no se’n van trobar. “És molt important poder fer aquest primer tractament al mes de gener encara que la densitat de larves sigui baixa, cosa que és normal en aquesta època. Aquestes larves són el relleu poblacional”, ha manifestat el director tècnic del COPATE, Raül Escosa.

Quant al tractament ha consistit en l’abocament des d’un helicòpter de 2.100 litres del producte biològic BTI en set punts de l’Ebre, compresos entre Ascó i Tortosa. Pel que fa al pressupost per combatre la mosca negra a l’Ebre serà enguany de 360.000 euros. El pressupost de l’àrea de Salubritat del COPATE és d’1,6 milions d’euros aquest 2022, i inclou també els 220.000 euros pels tractaments contra la mosca negra al Segre; 870.000 euros pel control de la població de mosquit i 140.000 euros per salubritat municipal. “Treballem conjuntament amb el director dels serveis territorials d’Agricultura i la delegació del govern per poder signar un conveni plurianual que garanteixi l’execució dels tractaments”, ha manifestat Faura.

Finalment, els tècnics del COPATE faran divendres mostrejos al riu per comprovar l’eficàcia del tractament dut a terme aquest dijous.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -