14.3 C
Amposta

El camp “La Lleva del Biberó” del Pinell de Brai recupera amb èxit dos pous de metralladores

Noies i nois d'entre 14 i 17 anys habiliten 35 metres d'una trinxera de la Batalla de l'Ebre al Pinell de Brai

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un dels camps de treball que aquest estiu s’han fet a les Terres de l’Ebre i un dels tres relacionats amb la Batalla de l’Ebre és el camp del Pinell de Brai, anomenat “La Lleva del Biberó”, que s’ha dut a terme del 15 al 29 de juliol. Enguany és la cinquena edició d’aquest camp i es preveu continuar realitzant els pròxims anys. Els propòsits eren recuperar les trinxeres situades a la rodalia de la població, donar a conèixer a joves un moment històric important i sensibilitzar la població envers el patrimoni. Hi han participat 19 joves d’entre 14 i 17 anys d’arreu de Catalunya.

Batiste Forcadell, director del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), ha explicat a Imagina Ràdio que s’han aconseguit recuperar 35 metres de trinxera i s’han pogut habilitar dos pous de metralladores. “S’ha desbrossat també un cocó, al costat de la trinxera, que servia per a proveir d’aigua als soldats republicans”, afirma Forcadell. A banda d’això, segons detalla el director, els nois i les noies han visitat el centre d’interpretació del Pinell de Brai i també han fet altres activitats amb les quals se’ls ha volgut inculcar la cultura de la pau. Per part del COMEBE se continuarà apostant per aquest camp de treball que ha estat organitzat per la Direcció General de Joventut, la Fundació Josep Carol, l’Ajuntament del Pinell de Brai i el COMEBE.

Finalment, el director del COMEBE ha volgut destacar la feina de l’arqueòleg Òscar Curulla i felicitar-lo, ja que, segons declara, “ha aconseguit coordinar perfectament el camp i motivar els joves, que s’han involucrat molt en la recuperació de vestigis de la Batalla de l’Ebre”. A banda, Forcadell ha contat que dos dels joves participants van llegir un discurs el dia 24 de juliol durant la commemoració del 84è aniversari de la Batalla de l’Ebre que es va celebrar al Pinell.

Detalls de l’actuació arqueològica

Si entrem en detall en l’actuació arqueològica, l’arqueòleg Òscar Curulla, ha explicat a Imagina Ràdio, que aquesta ha consistit en la localització i l’excavació parcial d’una de les trinxeres localitzades en la zona de la Partida dels Clots, situada en un turó al sud-oest del poble. En aquesta campanya, en ser la primera en aquest sector, “les tasques s’han limitat a netejar i excavar així com tasques de dibuix i mesuratge de les estructures localitzades”, ha dit l’arqueòleg.

En un principi les tasques han consistit en la neteja perimetral, tant de matolls com de pinassa. Un cop ja van tenir lloc per poder treballar-hi, van començar a neteja l’interior de la trinxera i de dues posicions de tirador (pous de metralladores), que estan situades estratègicament defensant la cruïlla que accedeix al Pinell de Brai des de la carretera C-43, ha explicat Curulla.

De la trinxera s’ha pogut recuperar un recorregut d’uns 35 metres, detalla l’arqueòleg, concretament, el tram que connecta la primera posició amb la següent. A pocs metres d’arribar a aquesta segona posició hi ha un retall en la roca important, en la qual també s’ha intervingut i on s’han localitzat restes animals, de cabrit i de porc. En aquest punt concret les tasques han estat limitades i complicades, ja que en l’interior hi havia tres pins que impedien molt els treballs manuals. Malgrat això, han pogut rebaixar gairebé un metre de fondària.

“La trinxera sembla més una trinxera de circulació que no pas de posicionament d’efectius, a causa de les seues mides, 45,50 centímetres d’ample i fondàries variables, però amb una alçada considerable”, detalla Curulla. No obstant això, en els dos pous de metralladores, això sí que s’ha aconseguit, sobretot gràcies a un grup molt motivat en la realització de les tasques. En la primera, s’ha esgotat fins a arribar al fons i localitzar la roca, però ha resultat estèril pel que fa a la localització de materials. Per altra banda, en la segona posició, s’han trobat diverses llaunes, sobretot de conserves, així com el que sembla una llauna de gasolina, foradada, però que conservava el tap. Pel que fa a material bèl·lic, s’han detectat un parell de casquets de fusell.

Per finalitzar l’explicació, l’arqueòleg ha volgut destacar la feina realitzada pels joves, ja que no ha estat fàcil ni per la seua duresa física, ni per les condicions climàtiques.

Notícies relacionades

Una vintena de joves recuperen trinxeres de la Batalla de l’Ebre al Calvari d’Ascó

Èxit del camp de treball de la Fatarella per recuperar trinxeres i vestigis de la Batalla de l’Ebre

Ascó, la Fatarella i el Pinell de Brai recuperaran espais de la Batalla de l’Ebre amb camps de treball aquest estiu

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -