14.3 C
Amposta

Èxit del camp de treball de la Fatarella per recuperar trinxeres i vestigis de la Batalla de l’Ebre

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

Tres dels camps de treball que es duen a terme aquest estiu a les Terres de l’Ebre son a Ascó, la Fatarella i el Pinell de Brai. Tots tres relacionats amb els espais de la Batalla de l’Ebre i que, per tant, tenen la col·laboració del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). Aquests camps estan capitanejats per la Fundació Escolta Josep Carol i van destinats a joves d’entre 14 i 17 anys.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, visitant el camp de treball de les Devees, un dels espais històrics del COMEBE, a la Fatarella, juntament amb el director del COMEBE, Batiste Forcadell. ACN

El camp de la Fatarella que va començar el 2 de juliol i que acaba aquest dissabte dia 16, ha aconseguit el seu objectiu que era recuperar trinxeres a les Devees i documentar-les per poder-les rehabilitar, i també recuperar objectes i materials que s’han trobat en les excavacions. La posició atrinxerada d’aquesta zona formava part de la xarxa de protecció del municipi durant la Batalla de l’Ebre. Era la posició de rereguarda (cota 536), allunyada de la primera línia de combat, orientada per les forces franquistes cap al nus de les Camposines i les serres de Pàndols i Cavalls.

Per segon estiu es fa també el camp de treball del Calvari d’Ascó en l’espai del búnquer dels Reguers i el campament del 15 cos d’exèrcit. El COMEBE s’ha plantejat intervenir en una zona de trinxeres situada a tocar de l’ermita del Calvari, per tal de vincular-la a la ruta de senderisme GR-99, que hi passa a la vora. Aquest camp va començar fa pocs dies i acabarà el diumenge dia 24 de juliol.

Presentació camp de treball a Ascó | COMEBE
Presentació camp de treball a Ascó | COMEBE

El camp del Pinell de Brai és el més veterà i enguany és la cinquena edició i tindrà lloc des d’aquest dissabte dia 15 fins al 29 de juliol. És el camp de “La Lleva del Biberó” en homenatge als prop de 30.000 joves cridats a files per combatre a la Batalla de l’Ebre i es fa al municipi que va ser rereguarda immediata de la línia de front, establerta als cims de la serra de Pàndols, amb la instal·lació de diversos serveis militars. Per protegir la població de l’enemic es van excavar trinxeres en els turons que l’envolten.

Batiste Forcadell, director del COMEBE, en declaracions a Imagina Ràdio, ha explicat que des de l’ens s’aposta pels camps de treball “perquè és una manera d’inculcar a la joventut que hi participa, principis i valors com solidaritat, la igualtat, el treball, l’organització… a més de donar a conèixer els espais de la Batalla de l’Ebre a gent que ho desconeix”. Segons Forcadell, cal detallar que fa 80 anys hi va haver una guerra cruel i criminal al nostre territori en la qual van morir més de 30.000 persones i que, per aquest motiu, “s’ha de recuperar la seua memòria i donar a entendre i explicar que aquests fets no han de tornar a passar”.

La Batalla de l’Ebre va representar l’enfrontament de l’exèrcit Popular de la República i l’exèrcit franquista enviat a l’Ebre per tal de repel·lir l’ofensiva republicana. El recorregut dels Espais de la Batalla de l’Ebre inclou tot un seguit de rutes per espais històrics i centres d’interpretació distribuïts al llarg de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, els principals escenaris dels 115 dies de combats que van convertir l’Ebre en la batalla més dura, sagnant i decisiva de tota la guerra civil espanyola.

Joves treballant en el camp de treball Recuperem les trinxeres de les Devees, un dels espais històrics del COMEBE, a la Fatarella. ACN
Camp de treball a les Devees de la Fatarella | COMEBE
Camp de treball a les Devees de la Fatarella | COMEBE

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -