14.3 C
Amposta

La Terra Alta aposta per un turisme sostenible com a eina de desenvolupament econòmic

La Setmana de la Sostenibilitat Turística reuneix agents públics i privats del sector per augmentar la competitivitat de la Terra Alta com a destí turístic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Generar una nova governança turística per augmentar el grau de cooperació i aprofundir en les relacions entre els agents turístics públics i privats és un dels reptes que té la Terra Alta per tal d’augmentar la competitivitat com a destí turístic. És una de les conclusions sorgides arran de la celebració de la Setmana de la Sostenibilitat Turística de la Terra Alta, en què el respecte als principis d’un model turístic basat en la sostenibilitat s’ha convertit en objectiu substancial per contribuir al desenvolupament econòmic de la comarca.

La Setmana de la Sostenibilitat Turística, organitzada pel Consell Comarcal de la Terra Alta en el marc del projecte Treball a les 7 Comarques Terra Alta Més subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), va finalitzar el passat 2 de juliol amb una cartera de diferents propostes que es podran ampliar i enriquir a través d’enquestes, prospeccions o aportacions de la ciutadania i dels agents turístics implicats. La celebració d’aquestes jornades va servir, doncs, per iniciar un procés participatiu de reflexió  estratègica per idear les bases per un desenvolupament turístic sostenible a la comarca.

Les jornades es van dividir en diferents sessions i en la realització de tallers participatius oberts a empreses i agents públics. En aquest darrer cas, se’n va extreure que el model de turisme que es vol potenciar a la comarca ha d’abastar la sostenibilitat en tots els seus vessants i ha de permetre impulsar activitats sostenibles amb capacitat de creació de riquesa al territori, articular i connectar els actors turístics públics i privats del territori en una xarxa de treball efectiva que permeti un consens, així com afavorir l’ocupabilitat de les persones a través de la desestacionalització del turisme.

Ara, gràcies a la implicació i l’esforç dels participants a totes les dinàmiques i del Consell Comarcal de la Terra Alta, que compta amb l’ajuda d’una consultora especialitzada, es començaran a elaborar les bases i estratègies a seguir perquè la Terra Alta avanci de forma competitiva de la mà del turisme sostenible i millori les condicions de vida de la gent del territori.

Cinc dies de treball, reflexió i anàlisi

La jornada inaugural de la Setmana de la Sostenibilitat Turística va tenir lloc al Vilar Rural d’Arnes el passat 28 de juny on empreses, entitats i ciutadania van poder escoltar el professor Jaume Marín, expert en màrqueting turístic, i van poder debatre amb especialistes i tècnics com David Curós de Turisme Garrotxa, Toni Domènech del COPATE i Xavier Cazorla, fundador de l’empresa Elements. També van poder conèixer de primera mà experiències de bones pràctiques en sostenibilitat com les de Mas la Llum, Riu a l’Ebre, l’Alberg rural Lo Molí de Bot i la Casa els Olivers.

Aquesta jornada inaugural va donar pas a dues dinàmiques participatives dutes a terme a un espai cedit per la Catedral del Vi al Pinell de Brai  i a l’església de Poble Vell de Corbera d’Ebre amb els agents públics i privats del territori, els quals van exposar els reptes i les dificultats que viu actualment la Terra Alta. De forma conjunta, van treballar per buscar solucions a través d’accions realistes susceptibles de ser posades en pràctica durant els propers anys.

Finalment, l’associació Som Aguait i Sorolla’t van organitzar una activitat de turisme regeneratiu a l’entorn natural del Canaletes, a Bot. L’activitat, que va comptar amb una alta participació, va consistir en un taller de divulgació i sensibilització sobre conservació de biodiversitat, amb una part pràctica de construcció de caixes niu per a ocells.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -