14.3 C
Amposta

De què estan fets els frànkfurts?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Quin no s’ha menjat amb delit un “perrito caliente” (hot dog o frànkfurt)? Però de què realment estan fets els frànkfurts?

La Federació Espanyola de la Nutrició (la FEN) defineix el frànkfurt com: “un derivat carni tractat per calor, similar en composició a la mortadel·la o el chopped i amb una qualitat inferior a la de la carn fresca.”

La mateixa FEN afegeix que: “es tracta d’una salsitxa cuita elaborada a partir de carn de porc picada -encara que actualment hi ha també salsitxes de gall dindi i pollastre-, cansalada, escorces de porc, aigua, sal, i espècies”. No obstant això, també pot contenir llet en pols, proteïnes no càrnies (per exemple, lactis o soja), antioxidants i conservants. Els frànkfurts poden estar elaborats simplement cuits o també fumats (abans o després de la cocció).

Segons aquesta federació de nutricionistes, el contingut en proteïna del frànkfurt és inferior al de les carns fresques i també és inferior en la seva qualitat. Aquesta qualitat no només depèn del valor biològica de la proteïna de la carn sinó també del de la proteïna no càrnia afegida al producte. Aquesta inferioritat proteica és deguda al fet que porta quantitats importants de col·lagen, que és una proteïna de mala qualitat nutritiva. A major volum de col·lagen, menys qualitat del producte carni.

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (l’OCU), les salsitxes tipus frànkfurt -comparades amb la carn de porc- tenen un 80 % més de greix, un 35 % menys de proteïnes i una àmplia varietat d’additius. A més, contenen sal en excés i molta aigua. I quin tipus de carn porta un frànkfurt? Principalment carn més fibrosa, amb nervis, de menys valor biològic i nutricional, retalls magres, paleta desossada, papada, llavis, galtes i tota mena de vísceres. Els frànkfurts contenen antioxidants, estabilitzants i conservants, i algunes afegeixen també potenciadors del sabor i colorants.

A vegades les salsitxes no contenen els ingredients esmentats, i en altres casos, precisament el contrari, inclouen ingredients que el fabricant no ha indicat a l’etiqueta. Això, evidentment, pot suposar un problema greu pels al·lèrgics a la lactosa, a l’ordi o al sègol.

Però ull!, no tots els frànkfurts porten el mateix i n’hi ha amb més productes processats i amb més aliments nocius que el que és aconsellable.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -